Теменужка Петкова: Оборудването от АЕЦ „Белене“ ще се използва за АЕЦ „Козлодуй“

0
Тя уточни, че за площадката са одобрени три технологии и една от тях е тази на реакторите за АЕЦ „Белене“
Тя уточни, че за площадката са одобрени три технологии и една от тях е тази на реакторите за АЕЦ „Белене“ Видео: bTV

„Уестингхаус“ ще подкрепи реализацията на VII блок с наличното оборудване, уточни тя

Няма техническа пречка оборудването за АЕЦ „Белене“ да бъде използвано за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, сочи анализ на чужди и български експерти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Лице в лице“ по bTV.

По думите ѝ се търсят варианти да се гарантира енергийна сигурност на България във връзка с целта на Европейския съюз да постигне енергийна неутралност до 2050 г.

Петкова напомни и хронологията на решението да се изгражда VII блок на АЕЦ „Козлодуй“: „През 2019 г. ВАС се произнесе с окончателно решение по отношение на ОВОС за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. "В резултат на този положителен ОВОС Агенцията за ядрено регулиране през февруари 2020 г. подобри площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“.

През октомври 2020 г. нашето правителство взе решение, на базата на което да се търси възможност в рамките на одобрения ОВОС и да се влезе в преговори с американски компании, така че да можем да диверсифицираме ядрените технологии“.

Тя уточни, че за площадката са одобрени три технологии и една от тях е тази на реакторите за АЕЦ „Белене“. Те са тук, наша собственост, ние сме си ги платили, допълни министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук