Губим 250 милиона лева при отказ от АЕЦ "Белене"

0
Дори оборудването от АЕЦ „Белене“ да се използва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще са необходими около 12 г., за да заработи, заяви Богомил Манчев
Дори оборудването от АЕЦ „Белене“ да се използва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще са необходими около 12 г., за да заработи, заяви Богомил Манчев Видео: bTV

Дори оборудването от АЕЦ „Белене“ да се използва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще са необходими около 12 г., за да заработи

Заблуда е, че предвиденото за АЕЦ „Белене“ оборудване може да се премести и веднага да се ползва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви в „Лице в лице“ председателят на българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев. Той обясни, че е необходим нов проект, а изхарчените до момента пари ще бъдат загубени – около 250 млн. евро.

Ако правителството през 2012 г. правителството взе решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене“ поради финансова невъзможност, днес финансовата невъзможност е втори въпрос. Зелената сделка е факт и ние трябва да решим този въпрос – първият е как да заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста енергия“, каза Манчев.

По думите му от техническа гледна точна и на двете места може да се реализира проект. От лицензионна гледна точка – ще изгубим 8 г. работа по АЕЦ „Белене“.

Там няма нищо – една нива, а площадка „Белене“ е най-готовата в света, има много подготвителна работа, проектът е минал всички етапи на техническия проект, има всички разрешителни“, коментира енергийният експерт.

Манчев коментира, че ще са необходими поне пет години за подмяната на руското атомно гориво. Той обясни, че е изключително важен въпросът дали седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде изграден с помощта на стратегически инвеститор или изцяло с държавно финансиране. Прогнозната му стойност е между 6-7 млрд. евро.

Винаги подобряването на нещо старо е по-скъпо, отколкото нещо ново. Всички сме си изпатили вкъщи, когато сме правили ремонт на мивката в кухнята. Ако си купиш нова е по-евтино. Тук е абсолютно същото – технически не е трудно да се монтира, но лицензионно ще трябват 5-6 години и още толкова за изграждане“, допълни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари