Станислав Георгиев: Бъдещето на европейските държави е невъзможно без ядрена енергетика

0
В България може да се развива ядрена енергетика без да се засилва енергийната зависимост от Русия, смята той
В България може да се развива ядрена енергетика без да се засилва енергийната зависимост от Русия, смята той Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България може да се развива ядрена енергетика без да се засилва енергийната зависимост от Русия

"Ядрената енергетика трябва да стане част от „Зелената сделка”, защото без нея бъдещето на европейските страни е невъзможно. В момента ядрената енергетика дава повече от 20% от енергията на Европа. В България най-късно към 2040-2045 година трябва да имаме построени и въведени в експлоатация 4000 мегавата инсталирани мощности, тоест 4 блока по 1000 MW. Говорим за изграждане на двата блока в Белене и на два нови блока в Козлодуй. От гледна точка на ядреното гориво - в България може да се развива ядрена енергетика без да се засилва българската енергийна зависимост от Русия. От гледна точка на технологията - това също е възможно", коментира Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Булатом, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Георгиев изрази надежда идеята ядрената енергетика да бъде включена в „Зелената сделка” да бъде приета в Европейския парламент. Франция, САЩ, Англия, Китай, както и Индия открито говорят за ренесанс на ядрената енергетика и започване на много амбициозни програми за строителство на нови мощности. Оттук идва опасността за малки страни като нас, които изчакват по една или друга причина - като напоследък причините са винаги политически, да вземат решение.

„Няма никакво съмнение, че оборудването в Белене е абсолютно използваемо. Друг е въпросът, че в момента в тази политическа обстановка, в която се намираме, контактите с основния проектант на блоковете в Белене са прекратени. Много е трудно да му се намери заместник ”.

По думите на събеседника оборудването е закупено на реална цена за времето си, а ако сега трябва да се закупи, цената би била най-малкото двойна.

„Изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” има смисъл, защото инвестициите, които са необходими за строителството на два блока, са по-ниски и е по-изгодно изграждането на два, а не само на един блок”.

Според Георгиев идеята за съвместна ядрена мощност с Гърция не е нова идея, като най-вероятно Гърция ще изкупува енергия от бъдещите блокове.

Що се отнася до идеята за малки модулни реактори събеседникът посочи, че тя е дошла от САЩ, макар опити в това направление да е имало много отдавна в Русия. Реалността в момента е, че такива съоръжения не са реализирани - нито от проектна гледна точка, а още повече като строителство и въвеждане в експлоатация. Темата е много експлоатирана, включително и от европейската общност. Съвсем наскоро Румъния подписа споразумение със Съединените щати, че ще бъде център за развитието на тази технология в Европа. Според Георгиев първите такива съоръжения в света ще се появят към 2035 година и сега да се говори, че това е бъдещето, е много рано.

„Бъдещето на енергетиката в света и в България е микс между ядрена енергетика и ВЕИ. Рано или късно ще трябва да се откажем от въглищата по най-различни причини”, посочи събеседникът.

България е единствената страна на Балканския полуостров, която в момента предлага ел.енергия за износ”, допълни Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    dgd
    Трябва и въглищата и дървата да станат част от зелената сделка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари