Теменужка Петкова: Няма авария в АЕЦ ”Козлодуй”

0
Изключването на 5-ти блок е станало според разписаните правила, уверява енергийният министър
Изключването на 5-ти блок е станало според разписаните правила, уверява енергийният министър Снимка: БГНЕС

Изключването на 5-ти блок е станало според разписаните правила, уверява енергийният министър

В АЕЦ ”Козлодуй” не се е случила авария, а изключването на 5-ти блок е станало според разписаните правила. Няма опасност за хората, няма теч на радиация.

Това увери за БиТиВи енергийният министър Теменужка Петкова.

Защитата на блока се е задействала при извършване на рутинна операция, увери още Петкова.

В рамките на днешния ден очакванията са 5-ти блок да влезе в паралел. Агенцията по ядрено регулиране ще направи проверка.

Припомняме ви, че по-рано днес стана ясно, че внезапно късно снощи се е изключил 5-ти блок на централата. Новината съобщи депутатът от ДПС Рамадан Алтай, част от парламентарната енергийна комисия.

По-късно днес е било публикувано и официално съобщение на страницата на АЕЦ “Козлодуй”. Според него системата се е изключила след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

Каква е била "рутинната операция", не се разбира. На практика и министърът, и депутатът просто повториха информацията, която е качена на сайта на АЕЦ "Козлодуй" и гласи:  

На 22.01.2021 г. в 1 часа и 16 мин. пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

В момента се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, който се планира да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за натоварване.

България има два работещи 1000-мегаватови реактора в единствената си атомна електроцентрала. Тя затвори първите четири реактора заради влизането си в ЕС, с което се отказа от половината си ядрени мощности. Тази седмица правителството реши да проучи изграждането на седми реактор в Козлодуй, за който ще бъде използвано оборудване, купено за неизградената АЕЦ "Белене". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук