Активирани са резервни мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ заради аварията в АЕЦ Козлодуй

0
Спирането на реактора не е създало проблеми на електроенергийната система в страната
Спирането на реактора не е създало проблеми на електроенергийната система в страната Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

 

Енергийният министър увери, че няма данни за изтичане на радиация

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ спря работа тази нощ. Задействан е защитен механизъм, но не става въпрос за авария, уверяват управляващите.

Няма данни за изтичане на радиация, също и за проблеми, свързване с подаването на енергия.

Около 1 ч. пети блок на АЕЦ Козлодуй спира работа. Задействала се е автоматичната защита на реактора. Пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова успокои, че авария в АЕЦ Козлодуй няма.

„В 1:16 ч. Пети блок на АЕЦ изключи и беше изведен от паралел, авария няма, няма опасност за хората, няма изтичане на радиацията, хората да са спокойни“, добави тя.

В съобщение на сайта на централа се казва, че причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ е обяснил на депутата от ДПС Рамадан Аталай, който е член на комисията по енергетика в парламент, че опасност за населението няма.

„Всички могат да бъдат спокойни. Не всяка авария е свързана непременно с ядрената част на блока. Смятам, че Агенцията по ядрено регулиране ще с намеси и ще бъде извършен съответният контрол“, каза Аталай.

Спирането на реактора не е създало проблеми на електроенергийната система в страната.

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната система.

Очаква реакторът да бъде включен към електроенергийната мрежа. Предстои Агенцията за ядрено регулиране да направи проверка по случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук