Теменужка Петкова: Българските потребители плащат справедлива цена на газа

0
Въпреки предоговарянето с „Газпром“ и очакванията, че синьото гориво ще поевтинее, цената му за септември скочи с 20%
Въпреки предоговарянето с „Газпром“ и очакванията, че синьото гориво ще поевтинее, цената му за септември скочи с 20% Видео: bTV

Въпреки предоговарянето с „Газпром“ и очакванията, че синьото гориво ще поевтинее, цената му за септември скочи с 20%

След предоговарянето на цената на газа с „Газпром“ потребителите и бизнесът в България са спестили, увери енергийният министър Теменужка Петкова, въпреки че синьото гориво поскъпна с 20,3%.

Ведомството дори възложи на „Булгаргаз“ да провери дали коректно са изчислени тарифите.

След предоговарянето с руския доставчик новите условия влязоха в сила със задна дата: „Ние бихме платили повече с 324 млн. лв, ако не бяхме предоговорили формулата на база на която се определя цената. Ако прилагахме старата формула, цената за септември трябваше да бъде 32,52 лв. След предоговаряне на формулата тя е 22 лв. Българските граждани трябва да знаят, че предоговарянето е един безспорен успех за всички“, коментира Петкова в „Лице в лице“.

Това, което предвидихме в договора с „Газпром“ е, че всеки месец ще бъде определяна цената на природния газ. Тъй като променихме формулата, в нея за първи път се появява елемента на спот пазар. Преди това формулата определяше цената на природния газ за България само на базата на петролните компоненти и не отразяваше това какви са цените на световните пазари по отношение на природния газ. С предоговарянето на условията включихме и пазарния елемент. Каквато цена плащат българските потребители, за тях трябва да е ясно, че това е пазарната цена, справедливата цена, която трябва да бъде платена“, разясни енергийният министър.

Петкова съобщи още, че до края на октомври КЕВР ще представи доклад в Народното събрание от проверката на топлофикациите в страната. Проверката беше провокирана от огромните сметки, които получиха потребителите за миналия отоплителен сезон.

Може би проблемът с фактурите, които „Топлофикация“ беше издала на своите клиенти, е по-скоро комуникационен. Нямаше фактически грешки в целостта на метода на определяне на сметките на хората. На първа страница хората виждаха една сума, която отразява тяхното потребление за целия отоплителен сезон. Отдолу беше записана дата за плащане 14 септември. Това въведе потребители в заблуждение. По-надолу във фактурата се вижда какво е платил клиентът, какво му се приспада и какво има да плаща“, коментира тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук