Техники помагащи при сърцебиене

0
Сърцебиенето представлява нарушена сърдечна дейност,
Сърцебиенето представлява нарушена сърдечна дейност,

Сърцебиенето представлява нарушена сърдечна дейност, усещаща се като твърде бърз, твърде бавен или неравномерен пулс. Може да бъде под формата на изолирано прескачане на сърцето или да бъде често и повтарящо се. Обикновено при наличие на повече от 100 удара в минута се говори за тахикардия (ускорена сърдечна дейност), а когато ударите са по-малко от 60 – брадикардия (забавена сърдечна дейност).
 

Сърцебиенето може да се класифицира според:
Местоположението на източника – предсърдно, камерно, атрио-вентрикуларно (AV).
Честота – единични удари или няколко удара групирани на няколко серии.
Ритмичност – дали ударите са ритмични или нередовни и дали са продължителни или спират от самосебе си (самоограничаващи се).

Може да настъпи в съчетание с други симптоми като тежест в гърдите или гърлото, задух, гадене, изпотяване. Понякога сърцебиенето се усеща в гърлото или врата. При силно ускорена сърдечна честота, кръвното налягане може да се понижи силно и да предизвика световъртеж или припадък, със или без загуба на съзнание, в зависимост от конкретната причина за сърцебиене. Ако то е придружено от дискомфорт или болка в гръдната област, загуба на съзнание, задух или световъртеж, незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като това може да са признаци за сериозен проблем.

Рисковите фактори за появата му, които могат да бъдат контролирани, включват високо кръвно налягане, висок холестерол и захарен диабет, а също и тютюнопушене. При наличие на сърцебиене се препоръчва избягването на кофеин, алкохол и някои медикаменти срещу симптоми на настинка и грип (особено тези, съдържащи псевдоефедрин), стимуланти и други.
Каква може да бъде причината за сърцебиене?

Фактори и състояния, които може да доведат до сърцебиене са стрес, тревожност, усилени тренировки (особено в горещо време), дехидратация, повишена температура, прием на кофеинови напитки и продукти, недоспиване, прием на големи количества витамини от група В, понижена концентрация на кислород в кръвта (както при катерене), грип, история за сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест на сърцето, болести на сърдечните клапи, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, кардиомиопатия), хипогликемия. Също така, хормонални промени както тези при менструация, бременност и менопуза. Базедова болест също е сред причините за сърцебиене, както и прием на високи дози хормони на щитовидната жлеза. Алкохолът в излишък, както при мъжете, така и при жените е друг потенциален фактор. Две питиета на ден може да са достатъчни да провокират сърцебиене.

Други причини включват:
някои лекарства - стимуланти на ЦНС, хапчета за отслабване, амфетамини, лекарства за лечение на състояния на щитовидната жлеза, за астма и високо кръвно налягане също може да предизвикат сърцебиене
някои билки в по-високи дози - гинко билоба, кукувича прежда, женшен, гуарана, родиола, женско биле, йохимбе;
аминокиселини и хранителни вещества – тирозин, фенилаланин;
хормони – хормони на щитовидната жлеза, тестостерон, андростендион, прегненолон, прогестерон.
За щастие, има начин сърцебиенето да бъде спряно почти веднага след началото му, а дори и да се предотврати появата му. За целта, може да са от полза различни техники, подходяща храна, добавки и билки.
 

Техники
Веднага след като усетите неравномерен пулс, седнете и повдигнете краката върху опора (стол, пейка, маса). Дишайте бавно и дълбоко, така че коремът да се отпуска и разширява при всяко вдишване. Ако се фокусирате върху бавно и равномерно дишане, сърцето може да се върне към нормалния си ритъм веднага.
Ако сърцебиенето продължава, направете т. нар маневра на Валсалва: запушете носа си и затворете устата си, след което опитайте да издишате. Тъй като няма да можете (защото устата и носа са затворени), въздухът принудително се насочва надолу, подобно на това при изтласкване на бебето при раждане или напън. Моментното повишаване на кръвното налягане може да помогне за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм.
 

Насилствена кашлица
Подобно на маневрата на Валсалва, кашлицата повишава налягането в гръдния кош. Понякога едно рязко кашляне е достатъчно да възстанови сърдечния ритъм.
 

Глътка вода
Изпийте няколко глътки студена вода. Все още не е разгадан точния механизъм на действие на този метод, но някои хора получават мигновени резултати. Една от теориите е, че погълнатата вода води до побутване на сърцето от хранопровода и именно това побутване възстановява ритъма. Като алтернатива, напръскайте лицето си с леденостудена вода. Моментният шок може да бъде достатъчен за желания резултат.
 

Спете достатъчно и избягвайте стреса
В голяма част от случаите на сърцебиене, стресът е виновен. В действителност, сърцебиенето може да бъде начин на организма да предупреди, че нивото на стреса в организма ви се е повишило. Затова, осигурете си поне 30 минути на ден, по време на които да отпуснете тялото и ума си.
Направете си аромотерапия. Поставете няколко капки лавандулово масло върху кърпичка и вдишвайте от приятния аромат. Или опитайте да втриете две капки екстракт от горчив портокал върху гърдите си.
Осигурете си най-малко седем часа сън всяка нощ. Умората може да провокира сърцебиене.
 

Рейки
Рейки е система, която лекува различни нарушения по естествен път, с помощта на енергия. Тя може да действа по физически път, емоционален и духовен. Практикуването на Рейки, трансформира енергията към пациента, което предизвиква подобрение по естествен път. Балансирането на енергията в тялото ще доведе до регулиране на сърдечната честота.
 

Йога
Практикуването на йога е един от най-добрите начини за лечение на сърцебиене. Йогата предоставя много ползи за тялото и ума. Редовното практикуване на йога може да помогне за облекчение на сърцебиенето. Когато сте уморени и ви е трудно да практикувате йога упражнения, просто се отдайте на медитация. Това ще помогне да отпочинете, да облекчите стреса и напрежението от деня, които често са сред причините за стреса.
 
Упражнения
Правете най-малко 30 минути аеробни упражнения, три или четири пъти на ден седмично. Ходене, бягане, както и тенис са отличен избор. Само не забравяйте, че прекаленото уморяване и натоварване може да увеличи стреса. Упражнявайте се с темпо, позволяващо ви да говорите спокойно. Загрявайте 10 минути преди всяка тренировка.
 

Подходящо хранене
Яжте много риба. Сьомгата и скумрията в частност, съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини.
Избягвайте да ядете голямо количество храна наведнъж. Принуждаването на тялото да обработва голямо количество храна, отклонява кръвта от сърцето към храносмилателния тракт.

Това може да доведе до сърцебиене.
Намалете кофеина. При някои хора консумацията на кофеиново кафе, чай, енергийни или безалкохолни напитки предизвиква сърцебиене.
 

Приемайте добавки
Магнезий. Много хора с аритмия имат ниско съдържание на магнезий. Той е прилаган при сърцебиене от много лекари, които първоначално установяват, че може да бъде полезен в доза 200 до 40 мг на ден, след което понижават дозата до 100-200 мг на ден. (Не се препоръчва при бъбречно заболяване). Храни, богати на магнезий са обезмаслено мляко, листни зеленчуци и ядки. Яжте поне една от изброените храни всеки ден.
Коензим Q10. Коензим Q10 помага за запазване на сърдечния ритъм редовен, особено ако имате сърдечно заболяване.

Рибните масла могат да намалят честотата и тежестта на сърцебиенето. Ако не приемате достатъчно риба, са необходими 2 до 3 грама дневно, студено пресовано рибено масло, което е богато на омега-3. 
Лененото масло също може да бъде ефективно, но действието му е малко по-слабо от това на рибеното.
Аминокиселината таурин помага за потушаване на нередовни електрически импулси в сърцето. Приемайте по 1.5 до 3 грама дневно. Тауринът е достъпен с рецепта.
Проверете лекарствата, които пиете

Много от лекарствата (отпускани с или без рецепта) може да предизвикат сърцебиене, затова винаги проверявайте листовката. На нея може да е обозначено „ не се препоръчва при наличие на сърдечно заболяване или високо кръвно” или специално предупреждение за ефект на лекарството върху сърдечния ритъм. Специално внимание обръщайте на лекарствата за простудни заболявания и противоалергични, които могат да съдържат псевдоефедрин, който може да предизвика сърцебиене. Някои бронходилататори като тербуталиин и антихистамини като лоратидин, може да имат подобен ефект.
Гроздов сок
Гроздето е отлично средство за сърцето. Пиенето на две чаши гроздов сок дневно значително ще намали честотата на възникване на сърцебиене. 
 

Гуава
Нарежете един добре узрял плод гуава и го яжте сутрин на празен стомах. Особено полезен плод е и за тези, които страдат от анемия и тревожност.
 

Лимон и мед
Вземете една чаша топла вода и изстискайте в нея половин лимон. Добавете чаена лъжичка мед и разбъркайте добре. Пийте всяка вечер, преди лягане. 
 

Кориандър, анасон и мед
Вземете 2 чаени лъжички кориандър на прах, добавете две супени лъжици анасон на прах и една чаена лъжичка мед. Разбъркайте добре и приемайте около 5 грама от сместа след всяко ядене. 
 

Лют червен пипер
Лютият червен пипер е една от най-полезните билки в света. Той има редица ползи за здравето и е отлична билка за кръвоносната система, тъй като предотвратява съсирването на кръвта, почиства кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Помага за поддържането на правилен сърдечен ритъм и е в състояние да потисне някои форми на сърдечни атаки. 
 

Сок от ечемик
Може да приготвите питателна напитка от прах от ечемичена трева. Сокът от ечемик е изключително богат на витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти, активни ензими, протеини и хлорофил. Ако започнете да пиете по една чаша сок от ечемичен прах всеки ден, ще забележите повишаване на енергичността, подобряване на кожата, косата и ноктите. Преди всичко сокът от ечемичена трева е много ефективен при лечение на сърцебиене в домашни условия.
 

Гъби Рейши
Редица проучвания доказват, че гъбите Рейши са много ценни за сърдечно-съдовата система. Те регулират кръвния поток, понижават нивото на холестерола и кръвното налягане. Екстрактът от гъби Рейши се използва широко за терапия на аритмия.
 
Мента
Билков чай от мента може да помогне за потискане на сърцебиенето. Чаша ментов чай може да погне за поддържане на храносмилателната ви система здрава и по този начин да подобри сърдечната дейност, особено през нощта. 
 

Бял равнец
Тази билка може да възстанови нормалният сърдечен ритъм и да контролира сърцебиенето. Поставете две супени лъжици бял равнец в чаша вряла вода и оставете да ври 15 минути. Прецедете и пийте от получената отвара докато е топла. Приемайте по 2-3 чаши дневно.
 

Маточина
Маточината може да е от полза при сърцебиене поради отпускане на сърдечните мускули. Добавете две супени лъжици лимонов сок в чаша чай от маточина. Пийте бавно, за да настъпи облекчение на сърдечната дейност. 
 

Дяволска уста
Дяволската уста е билка, която укрепва сърцето и може да помогне при сърдечни нередности като аритмия и сърцебиене, свързани с напрежение и тревожност. Може да се приема под формата на тинктура, чай или капсули. Тъй като стимулира матката, не бива да се използва по време на бременност.
 

Розмарин
Смесете масло от розмарин с ментово масло по равни части и ги добавете към друг маслен носител. Втривайте по малко количество от тази смес в гърдите ежедневно.
 

Сода бикарбонат
Разтворете половин чаена лъжичка в половин чаша вода и приемайте при нужда. Не превишавайте дозата от половин чаена лъжичка (равняваща се на 0.6 грама) и не пийте повече от 6 чаши на ден. Ако сте на възраст над 60 години не приемайте повече от 3 чаши. Прилагайте не повече от две седмици.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари