Все повече българки загиват от сърдечно-съдови заболявания

1
Кои са първите сигнали, които трябва да ни покажат, че е време да посетим лекар?
Кои са първите сигнали, които трябва да ни покажат, че е време да посетим лекар? Видео: NOVA

Кои са първите сигнали, които трябва да ни покажат, че е време да посетим лекар?

Статистика показва, че в България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания. Кардиологът д-р Светлин Цонев поясни, че това е световна тенденция. По думите му през последните години този факт е бил подценяван, считайки че женското сърце е по-здраво.

Дължи се на самата еманципация и по-голямата натовареност на дамите. Според българска статистика жените в България, по последни данни, консумират наравно с мъжете алкохол, пушат повече от мъжкия пол. Стресът в ежедневието и в семейството е изключително голям. И той е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания”, каза още специалистът, цитиран от NOVA.

Първите сигнали, които трябва да ни покажат, че е време да посетим лекар, кардиологът обясни така: „Преди тях, всеки един от нас трябва да си зададе въпроса дали в рода има хора, загинали в ранна възраст (40-50-60 години) от инфаркт или инсулт. Ако има такива, е добре да се обърнат към личния си лекар или кардиолог, дори преди да имат оплаквания”, призова той.

Основните оплаквания, които могат да възникнат са главоболие, стягане в гърдите, поява на задух и умора. „Това са белези от една хипертония - високо кръвно налягане, което е един от големите рискови фактори и един от тихите сърдечно-съдови убийци. Ако хората знаят, че имат висок холестерол - да го следят”, апелира още кардиологът.

Психологията и сърцето

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечно-съдово заболяване. В същото време, над 80% от тези инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани. Затова и 27 популярни българки се включиха във фотоизложба с призив да пазим сърцето си.

За да пазя сърцето си здраво, му давам движение. На второ място му давам чист въздух и красота. На трето място му давам вяра, надежда и любов с християнските ценности, в които вярвам”, каза психологът Ани Владимирова.

Тя разкри, че когато при нея идват пациенти с тежки психологически проблеми, те имат много изявена психосоматика. „Оплакват се от сърцебиене, изпотяване, от повишена нервност. В такъв случай за нас е важно да разграничим симптомите”, допълни Владимирова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    хаха
    дебелите веднага скочиха като им казаха истината... истината боли xD
  • 2
    2
    Жена
    До елемнтарният. Определението,,торба ",което сте дали за всяка жена, освен здравословния ви начин на живот, показва и нездравия ви разум.
  • -4
    1
    Елементарно
    Всяка втора торба е дебела, неподвижна, мързелива, не спортува, пуши тютюн и яде боклуци. Естестевно че ще умре от затлъстяло сърце, а не от прекалено спортно претоварване и анорексия. Те са станали като дробове - само като им видиш ръцете от рамото до лакътя колко сланина има, няма ли бегло очертание на делтоид, трицепс, бицепс, значи е дебела торба, може да нямаш мускули и да не спортуваш, но ако не ти се виждат очертанията на мускулите си дебелак и тялото ти е болно дори и да не го усещаш. Бягането и диетата са безплатни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари