Техника за милиони от еврофондовете за иновации лъсна на "Турски поток"

2
Фирмата, която е получила щедрата субсидия, изглежда е куха
Фирмата, която е получила щедрата субсидия, изглежда е куха

Фирмата, която е получила щедрата субсидия, изглежда е куха

Самосвали и фадроми за 1,5 милиона лева платени по европрограмата „Иновации и конкурентоспособност“ не са работили по предназначение в продължение на близо две години, за да се окажат най-накрая на строежа на „Турски поток“.

Фирмата, която е получила щедрата субсидия, изглежда е куха. За да вземе еврофинансирането тя е декларирала, че има производствена база, която обаче е на голяма фирма от строителния бранш, известна с нарушения в европроекти. Това установи разследване на БРРД с помощ от „ГД БОЕЦ“.

Информацията, че на обекта на газопровода „Турски поток“ (който в България се нарича „Балкански поток“) се използва чисто нова строителна техника купена по европроект стана публична миналата събота – 10 октомври. Тогава активисти на ГД БОЕЦ, Да България, Зелен Младост и други граждански организации протестираха срещу строежа на газопровода на самото трасе, където се извършва строителството.

Чисто нов камион с пернишка регистрация Снимка: ГД БОЕЦ

Протестът беше организиран няколко дни след като представители на ГД БОЕЦ заснеха дейностите по обекта, в които се виждаха представители на белоруска фирма и руски и белоруски работници, но нито един български работник или специалист.

При акцията в събота обаче край траншеите с тръбите се оказаха няколко самосвала, багери и товарачи с българска регистрация. Самосвалите видимо са чисто нови и са обозначени с табели за финансиране по европроект BG16RFOP002-3.001-0252-C01. От материалите на ГД БОЕЦ публикувани в социалната мрежа Facebook стана ясно, че заснетите камиони са регистрирани в Перник,

Камионът е закупен по европроект. Снимка ГД БОЕЦ.

В почивния ден техниката не работеше, но в понеделник активистите на ГЕРБ отново посетиха мястото на строежа и заснеха как самосвалите се товарят с пръст в торби, която се разтоварва на друго място няколко километра по-далеч и там пръстта се полага като подложка под тръбите. В процеса участваше и челен товарач също с пернишка регистрация. Самата организация буди недоумение, тъй като около тръбите има предостатъчно пръст от същия вид.

Товарач заснет да работи на обекта. Снимка: ГД БОЕЦ

Камионите и товарачът са марка Caterpillar и са доставени от Eltrak, както се вижда от надписите.

Техника за „енергийна ефективност“ отлежава две години

Проверка на БРРД показа, че тази техника е закупена от фирмата „Верда-008“ регистрирана в Перник, като договорите са още от 2018 г. Общата стойност на проекта е 2 131 955.94 лв, като фирмата е осигурила 638 086.79 лв. собствено финансиране. Останалите 1 493 869.15 лв. са дошли от Брюксел.

Не е ясно откъде „Верда 008“ е осигурила такава голяма сума собствено финансиране, тъй като фирмата има много скромни приходи от печалби, видно от системата Дакси.

Компанията на името на Петър Петров от Перник не е публикувала имейл или телефон за контакт, като такива липсват и в документацията на проекта в системата ИСУН.

По този проект са закупени следните машини: Модулна роторна трошачка – 1 бр., Колесен челен товарач – 1 бр., Мини челен товарач – 2 бр., Хидравличен багер -1 бр. и Съчленен самосвал – 2 бр. На обекта се виждат съчленените самосвали и единият мини челен товарач, закупени от Елтрак.

Цените на техниката доставена от Eltrak.

Всеки от самосвалите е струвал по 490,522 лв., а мини-товарачите по 78,600 лв., става ясно от ценовото предложение на фирмата.

Ясно е, обаче, че договорът за самосвалите и товарачите е подписан още на 12 март 2018 г. От фабрично новия  външен вид на самосвалите обаче може да се заключи, че те не са използвани изобщо на строителни обекти до есента на 2020 г.

Договорът за доставка е подписан между Елтрак и Верда-008 още през март 2018 г.

Този факт влиза в противоречие с плановете на „Верда 008“ да използва техниката за „обезпечаване непрекъснат цикъл на работа на предвидената по проекта Модулната роторна трошачка“, за което било „необходимо ритмично осигуряване на суровини и транспортиране на готовите продукти“, както е записано в проекта още при подаването му през 2017 г.

„В момента предприятието ползва външни транспортни услуги, които не са ритмични, скъпи и неефективни. Това води до неизпълнение на поръчаните обеми фракции от инертни материали и забава на изпълнение на строителните обекти“ – мотивират се от „Верда-008“.

Причината финансирането да се търси по европрограмата за иновации и енергийна ефективност се крие в „повишаване на енергийната ефективност на производството“ тъй като трошачката била модерна и оптимизирана, а самосвалите и товарачите с нисък разход на гориво, следен от електронни системи.

Няма такъв обект

Загадката защо при наличието на „непрекъснат производствен процес“ самосвалите не са били използвани намира обяснение, което е твърде скандално. Фирмата „Верда-008“ не разполага с производствената база, който е описана в проектната документация и на която е трябвало да работят машините.

Там е записано, че „модулната роторна трошачка ще се инсталира в производствена база в с. Белотинци.“, а  товарачът „ще захранва бункера на Модулната роторна трошачка с първично и вторично натрушени инертни материали за да осигури непрекъснат производствен цикъл като ще работи само в рамките на производствената площадка на „Верда 008“ ЕООД.“ Самосвалите също са предназначени за „обезпечаване непрекъснат цикъл на работа на предвидената по проекта Модулната роторна трошачка“.

Фактът, че челният товарач не работи само в рамките на производствената база, а на километри от нея на обекта на Турски поток само по себе си представлява нарушение на целите и предмета на европроекта. Но по-скандално е, че производствената база за фракции и асфалт в с. Белотинци, област Монтана, няма нищо общо с „Верда 008“, а се държи от фирмата „Каро Трейдинг ООД“.

Представители на ГД-БОЕЦ се свързаха с кмета на селото, който също не беше чувал нищо за „Верда 008“. Те посетиха и заснеха самия обект на „Каро Трейдинг“ – асфалтов и бетонов възел, където не получиха съдействие за изясняването на участието на „Верда 008“ в дейностите на предприятието (виж видеото).

Забележително е, че „Каро Трейдинг“ също е получила европейско финансиране от 1 428 674.86, по същата програма и за подобни машини – трошачка и товарачи, но не и за самосвали. Описанието на дейностите по проектите на „Верда 008“ и „Каро Трейдинг“ е като извадено под индиго, с вариации за характеристиките на конкретните машини. Този факт също е странен, защото консултантите по проектите са различни.

Строителната фирма „Каро Трейдинг“ е от средноголемите в строителния бранш и е собственост на Божидар Роев и Красимир Караиванов. Тя има договори за обществени поръчки за близо 350 млн. лева., от които 244 млн. с еврофинансиране. Компанията е абонирана за изпълнителни дейности по европейските програми и от текущия програмен период, показват справки в информационните регистри на БРРД.

„Каро Трейдинг“ е замесена в скандала със селски път от 5 км. до курорта Паничище финансиран по ПРСР с 5 394 108,36 лв. или по милион лв. на километър. При този проект е имало комисионна за кмета на Сапарева Баня от 40%, твърдят участници пред разследващия сайт Биволъ през 2016 г .

„За да се постигне тази корупционна компонента строежът е извършен некачествено: не са вложени материалите по проект, а други са подменени с по-евтини“ – пише Димитър Стоянов, автор на разследването „Как се краде от селски път“. По случая започна прокурорска преписка, чиято съдба е неясна.

Единият от собствениците на „Каро Трейдинг“ Красимир Караиванов е познато лице в Сапарева баня. Преди години общината му продаде хижа „Здравец“ за 390 000 лв. и той я превърна в луксозна ловна резиденция. Караиванов  държи и ловни полета в района.

Фиктивен проект, но с реални печалби?

От изнесените дотук данни може да се направи обосновано предположение, че „иновационният“ европроект на „Верда-008“ е фиктивен и всъщност е целял да се закупи нова строителна техника през подставена фирма, която да се дава под наем, а не да развива енергоефективно производство в база за инертни материали.

Надутите цени за наем на строителна техника са сред известните технологии за кражби от строителни дейности, а в случая с мегапроекта „Турски поток“ всички предпоставки за злоупотреби са налице. Обектът струва на българския данъкоплатец огромната сума от 4 милиарда лева. Официално те са дадени на саудитската фирма Arcad, но тя всъщност строи чрез руската компания IDC. Руснаците наемат от една страна евтини подизпълнители и работници от Беларус, а от друга страна ползват скъпа нова техника от фантомна българска фирма.

ГД БОЕЦ поставиха на обекта на „Турски поток“ европейско знаме, което два дни по-късно не беше открито там.

Така ако в крайна сметка проектът не се осъществи заради санкции от страна на САЩ, парите поне ще са отишли в правилните кухи компании и реалните „наши, читави хора“ зад тях. С щедрото посредничество и гаранции за качество и енергоефективност от Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари