Най-дългият висящ мост в света ще свързва континентална Италия и Сицилия

3
Съоръжението се замисля от времето на Древен Рим
Съоръжението се замисля от времето на Древен Рим

Съоръжението се замисля от времето на Древен Рим

Мостът между Сицилия и континенталната част на Италия се планира от времето на Древен Рим, а сега наистина ще бъде изграден.

Идеята за мост, който да свързва Сицилия с континентална Италия съществува от хиляди години. Римляните са били първите, които са предложили идеята, като са предположили, че мост от лодки и бъчви може да бъде удачен начин.

През следващите няколко хиляди години мост между Италия и Сицилия е предлаган още много пъти. През 2009 година почти се стига до реализацията му, а през 2013 година този опит е отменен, но сега, за радост, изглежда, че мостът наистина ще бъде построен.

Континентална Италия и Сицилия са разделени от Месинския проток - воден басейн, който свързва Йонийско море на юг с Тиренско море на север. В най-тясната си точка протокът е широк 3,1 км, като от сицилианската страна се намира пристанищният град Месина, а от континенталната - калабрийският град Вила Сан Джовани.

Новият мост най-накрая е одобрен от правителството. За този проект са отделени почти 10 милиарда паунда (11,6 милиарда евро) и след като бъде завършен, това ще бъде най-дългият висящ мост в света.

Дължината му ще бъде 3600 метра, а проектът означава, че теоретично може да издържи на земетресение с магнитуд 7,5 и ураганни ветрове.

Но въпреки че плановете са потвърдени и този мост ще направи Сицилия много по-достъпна (особено с влак), той едва ли ще бъде построен за една нощ. Длъжностните лица предполагат, че той ще бъде завършен едва през 2030 година.

Различни италиански правителства обсъждат проекта "Il Ponte sullo stretto" от десетилетия, съобщава Dir.bg.

През 2000 година правителството на тогавашния премиер Силвио Берлускони, чиято партия "Форца Италия" е част от управляващата коалиция, подкрепи изграждането на моста. По онова време планът предвиждаше строителството да започне през 2006 година и да приключи до 2012 година.

В Италия мостът е обект на силни спорове. Ожесточени са критиките дали е разумно да се строи в активна сеизмична зона, както и твърдения, че проектът е вреден за околната среда.

Идеята обаче има силна подкрепа като перспектива за осигуряване на бърза жп и шосейна връзка, която да даде тласък на хронично недоразвитата икономика на Южна Италия. Твърди се също така, че мостът ще даде възможност товарни кораби от Суецкия канал да бъдат разтоварвани в Сицилия, откъдето влакове да превозват стоките на север, което ще намали нуждата от скъпи курсове през Средиземно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари