Татяна Дончева: Атанас Славов бе изпързалян

1
Сарафов бе избран бързо, за да изпреварят някого, смята юристът
Сарафов бе избран бързо, за да изпреварят някого, смята юристът Видео: bTV

Сарафов бе избран бързо, за да изпреварят някого, смята юристът

Проблемът на Сарафов и сегашния ВСС е репутацията“, каза в предаването „120 минути“ по bTV Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“.

Това, което се опитват да спасяват е абсолютно излишно и напразно. Сарафов бе избран бързо, за да изпреварят някого. Хубаво е правосъдният министър да си направи сметката, за да бъде своевременно информиран при следващи подобни неща. Министърът на правосъдието бе изпързалян", каза тя.

Това което интересува хората, държащи конците на Сарафов, е той да се намести на стола на Гешев“, каза Дончева.

По думите му, тези които искат да правят съдебната реформа трябва да се откажат от идеята, че смеят ВСС, след като променят конституцията. Защото промяната на конституция е бъдещо несигурно събитие.

Ако ПП-ДБ не искат Борисов да контролира ВСС, трябва да организират избора за нов ВСС и да се постараят да си намерят 2/3 мнозинство“, посочи Дончева.

Иван Гешев беше лошо подбран. Той обслужваше много скрупульозно и от сърце тези, които го назначиха. Делата „на трупчета“, които опита да съживи, не могат да му свършат работа, защото винаги остава да виси голямата въпросителна – защо сега?“, заяви Дончева.

„Сега ще видите, че знаковите дела срещу едрите бизнесмени също ще завършат катастрофално, защото няма данни за престъпления“, посочи тя.

Когато човек се занимава с политика той знае, че може да бъде преден“, каза тя във връзка, че същите хора, които го избраха за главен прокурор сега са го отстранили.

Тези хора във ВСС бяха така попълвани, че ГЕРБ и Делян Пеевски да може да имат пълен контрол върху тях. Това са преториански гвардейци. Те бяха изкомандвани да направят обратното движени, защото Бойко Борисов и Пеевски предадоха Гешев“, подчерта Дончева.

По думите й това било неизбежно, защото натиска върху България, да направи съответните реформи в прокуратурата, бил достатъчно силен. „Те дадоха възможност на Бойко Борисов да разбере, че няма избор. Той беше принуден да пожертва някой скъп за него човек. В такива случаи човек гори“, посочи тя.

Познавам и други хора, които са били изправяни пред политически искания за оставката им. Всички главни прокурори оттук нататък ще бъдат поставяни пред такъв избори. Това е неизбежно. Ако някой си въобразява, че съдебната система, като е независима, това не може да се случи-напротив. На всеки може да се лучи. Въпросът е, че трябва да реагира с достойнство и със съзнанието, че пази системата. А сега стана така, че Гешев не можа да реагира адекватно“, подчерта Дончева.

По думите й е груба грешка, че Елена Йончева го е поканила в Страсбург. „Трябва да знаеш какъв е капацитетът на Гешев и какво той може да покаже в Страсбург. Също така Иван Гешев има биография в Страсбург. Тя е градена през всичките тези години“, подчерта Дончева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари