Татуировките - мания или мода?

1
Над 110 артисти, които работят едновременно и правят татуировки, участват на BULGARIA TATTOO EXPO 2016
Над 110 артисти, които работят едновременно и правят татуировки, участват на BULGARIA TATTOO EXPO 2016 Видео: БГНЕС

Над 110 артисти, които работят едновременно и правят татуировки, участват на BULGARIA TATTOO EXPO 2016.

Форумът се организира за трета поредна година, предаде репортер на БГНЕС. По последни данни у нас има около 800-900 души, които правят професионално татуировки. Причините, поради които хората си правят татус, са различни, но могат бъдат обединени в две големи групи – сантиментални или за да сме в крак с модата.

Организаторът на експото Цветан Цветанов заяви пред БГНЕС, че в повечето случаи хората „имат конкретна причина, за да си направят татуировка, а не просто, защото им харесват картинките“.

Няма трудна татуировка, има такава, която може да отнеме много време”, каза той и добави, че тя може да отнеме и 10 часа стига клиентът да изтърпи на толкова болка. Цветанов препоръчва хората да посещават професионални студия, а не такива по мазета и тавани.

"Харесва ми, а и момчето ги прави много хубави" – такъв бе отговорът на Александър на въпроса защо въпреки, че има татуировки си прави още. С усмивка ни каза, че първата я е направил, когато бил на 15 години и ни я показа. Освен българи има и чужденци. Един от тях е румънецът Козмин Соаре.

Той започнал да се татуира, когато е на 15 години. Днес е вече на 30 и голяма част от тялото му е изрисувана. „Правя го, защото обичам изкуството и татуировките“, сподели той пред БГНЕС. Козмин обича да си прави традиционни румънски татуси, които показват културата му. По тази причина той е много внимателен при избора си.

Всеки има някаква лична причина, за да си направи татус, но има и много хора, които просто харесват татуировките. „За първата винаги има някакъв повод, но след това хората искат да продължат. Така в един момент всеки татуировчик има клиенти, които идват при него и казват, че искат да продължат, даже на повечето им е все едно какво ще си направят, само и само да стане по-голямо”, заяви Пепо от Massive Tattoo.

Той работи в Мюнхен от 12 години има студио там. А иначе е от Бургас, работил е и тук, но през 2001 г. затваря последното си студио в България. „По принцип в началото всеки клиент има много големи претенции. Не е сигурен в това, което прави неговият татуировчик, понеже е за първи път при него. Тогава е малко по-трудно, но след това при втора, трета татуировка хората, когато са доволни идват с доверие и ни оставят да си вършим работата, което е супер”, разказва професионалистът.

Пепо не прави татуировки с имена, макар да признава, че напоследък това е един вид мода в Германия. Според него е безсмислено, защото буквално на втората седмица клиентите се връщат с молба за корекция.

Технологиите са вече много напреднали, но болката при татуирането остава. Професионалистите съветват да си правим татуировки през зимата, когато няма слънце и не ходим на море. Също така не трябва да е преди ходенето на почивка, за да може кожата да заздравее и татуировката да остане нормална.

Всички татуировки са вечни, ако са направени добре. Но все пак ако размислите и решите, че татусът не е за вас, може да го премахнете. В момента има много модерни технологии, които дори не оставят белег.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари