Татарите празнуваха Тепреш във Ветово

4

За поредна година Ветово бе домакин на традиционния татарски празник „Тепреш“.

Всяка година, през май, татарската общност в България отбелязва празника на пролетта и надеждата. Фолклорни формации представят своята самобитна култура и традиционни носии. На празника, чийто домакин е културно-просветното сдружение на кримските татари в България „Асабай“ дойдоха над 600 човека от Русенско, Силистренско, Варненско, Исперих, Добрич и Шумен.

Основното в празника е да се запазят традициите и да се предадат на следващите поколения“ сподели за Дарик Ерхан Хюсеин, председател на Сдружение Асабай.  Той се организира от 1994 година, в различни населени места, където има татари.

В България татарската общност наброява около 5 000 души, като главно те населяват Североизточна България, а най-много са във Ветово, около 200 семейства. Всички татари в България идват от Кримския полуостров. Те се преселват в страната ни през далечните 1853-56,  години, след поредната война между Османската империя и Русия. Татарите вземат страната на османците и част от тях биват прогонени от земите си.

Съборът се проведе под патронажа на народният представител от ДПС Бюрхан Абазов, а партията е основен спонсор на мероприятието от години. Сред официалните гости бяха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмед, областният и общинският лидери на партията в Русе Дауд Ибрям и Айдоан Джелил, председателят на Общинския съвет във Ветово д-р Мехмед Мехмед и др.

Да се видят стари приятели, да се опознаят младите хора и да сложат началото на едно ново приятелство. Именно това е смисъла на Тепреш“, каза в обръщението си към присъстващите Бюрхан Абазов. По думите му вече 166 години татарската общност успява да запази своите традиции и това наистина е достойно за уважение. Той отбеляза, че татарите успяват да запазят своята самобитност заради своето единство.

Папа Франциск е днес в България. Той ще отправи молитва за мир и толерантност заедно с представители на други религиозни представители. С какво тази молитва е по-различна от тази, която ние правим сега. Ние също се молим за мир и толерантност. Мир и толерантност са и двата основни принципа на Движението за права и свободи, от които ние не правим изключение и заради които толкова дълго сме, и ще бъдем на политическата сцена“ заяви Абазов. Той призова присъстващите да покажат своето единство и да подкрепят ДПС на предстоящите избори за Европейски парламент, а също и на местните избори през септември.

Правили сме много експерименти. Когато не сме били с вас, и вие не сте били с нас винаги сме бъркали. Когато сме били заедно, винаги сме побеждавали. Призовавам ви на Европейските избори пак да бъдем заедно за да покажем, че Европа има нужда от промяна, с нашата сила и нашата помощ ние ще я променим. И не само това, на 26 май ние ще покажем, че и България има нужда от промяна. Община Ветово също има нужда от промяна и ние заедно ще го покажем на местните избори“ каза в заключение Абазов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари