Търсят пари за екипировка на пожарникарите

0
Според служители, оборудването на много места не е адекватно
Според служители, оборудването на много места не е адекватно Видео: bTV

За трудности при изпълняване на служебния дълг сигнализират от Синдиката на пожарникарите и спасителите. Причините – сериозни финансови съкращения в бюджета, който и без това бил недостатъчен за нуждите им.

Проблеми има в цялата страна. Един от тях – необходими са 3500 броя предпазна екипировка. Обществена поръчка обаче, осигурява само 20 процента от необходимото, информира bTV.

Според дългогодишни служители, има райони в страната, където няма даже една лицева маска, отговаряща на изискванията за безопасност. Голямата част са на повече от 5 години, което поставя въпроса дали осигуряват нужната защита.

Не можеш да кажеш, че са негодни. Но не можеш да кажеш, че са сто процента годни”, признава шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Проблемът се задълбочава, когато Министерският съвет решава тазгодишния бюджет да се намали с почти 7 милиона лева.

След отвореното писмо на синдикатите е свикана извънредна среща между негови представители, директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност” и министъра на вътрешните работи. „По отношение на доставката за лични предпазни средства. и министърът е убеден, че тя е приоритет”, подчерта Николов.

Съответните искания за средства за предпазна екипировка ще се представят пред Министерството на финансите. Кога ще станат факт обаче – на този етап яснота няма.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари