Австрия обяви опасност от тероризъм от втора степен

0
Според австрийския вътрешен министър, в страната съществува "конкретна ситуация на заплаха и повишен риск от нападение"
Според австрийския вътрешен министър, в страната съществува "конкретна ситуация на заплаха и повишен риск от нападение" Снимка: БТА / АП

Според австрийския вътрешен министър, в страната съществува "конкретна ситуация на заплаха и повишен риск от нападение"

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес, че предвид атентата в Брюксел, службите за сигурност преценяват, че и в страната съществува "конкретна ситуация на заплаха и повишен риск от нападение". Затова в Австрия предупреждението за опасност от тероризъм е повишено до втора степен.

От март миналата година в Австрия степента на опасност беше повишена и сега е висока. Решението беше съобщено от министъра на вътрешните работи на пресконференция заедно с министърката на отбраната Клаудия Танер, шефа на службата за държавна сигурност Омар Хаджави-Пирхнер и военният комендант на Виена Курт Вагнер.

Съобщено бе, че полицията ще работи в по-тясно сътрудничество с въоръжените сили. При нужда до 190 войници ще бъдат включени в мерки за защита на сигурността в столицата Виена и на други места в страната.

Допълнителни "специално обучени сили" на армията ще бъдат включени "преди всичко в охраната на еврейски институции". Карнер съобщи, че на тези места засиленото присъствие ще е видимо.

Мерките влизат в сила още тази седмица. Министерският съвет е взел решение днес участието на войниците засега да е ограничено до края на следващия месец.

Министрите на вътрешните работи Карнер и на отбраната Танер обявиха създаването на "Център за борба с терора", който е съставен от представители на двете тайни служби на въоръжените сили - Осведомителна служба на въоръжените сили и Служба за военна отбрана - както и на Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване. Центърът ще заседава денонощно в Министерството на вътрешните работи. "Обединяваме висококвалифицирани експерти от нашите три служби в интерес на сигурността в Австрия", обобщи Клаудия Танер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари