Търговци искат до 5 лева за чистене на шаран

2
В търговските вериги предлагат шарана директно изчистен
В търговските вериги предлагат шарана директно изчистен

В търговските вериги предлагат шарана директно изчистен

До 5 лева стига таксата за почистване на рибата в магазини в София, показа проверка на „Телеграф“.

Така дни преди Никулден започва масовото търсене на шаран за трапезата. Цената на килограм е от 6 до 12 лева в различните магазини, като някои го предлагат директно изчистен на малко по-висока цена, а други искат между лев и 5 лева за услугата.

В рибните магазини в столицата килото се продава за 10,80 лева, а рибата излиза около 2 кг. Има и по-дребни екземпляри, които са около 500 г. Търговските вериги пък го предлагат на цени от 6 до 8 лева за кило, но изчистен.

Борса

Най-старата рибна борса по Дунав – тази в Тутракан, предлага пресния шаран за 10,50 лв. килото, но при покупка на по-големи количества има отстъпка, показа репортерска проверка. В рибните магазини обаче цената скача поне с левче, но пък почистването и транжирането е безплатно.

В рибната борса в Тутракан сомът струва 16 лева за килограм, а толстолобът е 6 лева. Проверка в голям рибен магазин в Русе показа, че шаранът е 11,50 лева, сомът – 17 лева, а толстолобът – 7,90 лева.

Благоевград остана без рибарник преди няколко години, който се намираше в „Струмско”. Там до последно цените бяха наистина народни, хиляди хора от целия регион купуваха шарани, сомове и толстолоби. В някои водоеми в Пиринско обаче продължават да продават жива риба, шаранът се предлага за по 6-7 лева за килограм, толстолобът е между 4 и 5 лева за килограм.

Шаранът в хипермаркетите се предлага между 6 и 7 лева за килограм. Има и пъстърва, която се търси от хората, тя е на промоция и върви по 10 лева за килограм. „Сега се предпочитат и други видове риба. Зависи кой каква обича да хапва. Някои клиенти дори си купуват замразена скумрия, защото парите им са кът“, разкриват магазинери.

Проверки

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) плъзнаха по рибните тържища и магазини в Бургас.

Има достатъчно шаран, нямаме никакви проблеми с доставките. Но и при него цените са малко по-високи - може би с около 1,50 - 2 лева. Миналата година масово се предлагаше за 6 лева за килограм, а тази година е около 8 лева", коментираха търговци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    До Някой си
    Не знам.за.Европа.и Козлодуй,но малко преди Мартен и след Сливо поле какво се излива и отнася след Ряхово един Господ знае.Вижда се,но се трае.Да кажат РИООСВ Русе да кажата какво е?
  • 1
    3
    Някой си
    Не знам, от години отбягвам да ям риба.Дунавска - абсурд, цяла Европа си излива пумията там, АЕЦ "Козлодуй" т.н.Океанска/Черноморска - пак абсурд...наскоро Япония изхвърли "безопасно отработена" радиоактивна вода в океана (няколко милиона кубика),пластмаси,боклуци,нефтени разливи (сами може да си допълвате).Как да ядеш риба?А чистенето - и сам можеш вкъщи.
  • 4
    2
    нунчо
    Тутракан да си го ядат пак от рибарник е вървете в Била - 6 лв/кг., сом-13.90 лв./кг.
  • 5
    1
    Искат 2.50€
    Да могат във Виена да пият капучино или меланж от кафеавтомата на Шварценберг плац.Вкараха ни отдавна и незаконно в България в еврото със цени незаконни.Поне от 15 години е така.Незаконни цени.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари