Тамбурашки оркестър „Русе” с престижно участие на фестивал в Италия

0

На 19 юли 2016 г., Тамбурашки оркестър „Русе” към Общински детски център за култура и изкуство с диригент Наталия Константинова, се завърна от участие в сформирането на 1-ви Международен Средиземноморски младежки оркестър, провел се в град Порденоне, Италия от 11 до 17 юли 2016 г.

В този оркестър, който е уникално съчетание от струнни инструменти, чиито звукоизвличане става с помощта на плектрум (перце) и струнни лъкови инструменти, се включиха и оркестри от Италия, Гърция, Македония и Израел. Диригент беше Алекс Тимерман от Нидерландия, който е съосновател, художествен ръководител и диригент на оркестър „Het Consort”, град Зволе. Художествен координатор и преподавател бе Серджио Зиджиоти от Триест, Италия, който е основател и художествен директор на ансамбъл „Caput Gauri” и който спомогна за точното и хармонично звучене на различните видове инструменти от средиземноморския оркестър.

Поканата за това участие беше получена лично от мениджъра на проекта г-н Артемисио Гавиоли, който е представител на Музикалната асоциация на инструменти, на които се свири с плектрум, както и почетен президент на Италианската мандолинна федерация. Общо осем младежи от Тамбурашки оркестърРусе” на възраст между 12 и 14 години представиха страната ни на това престижно събитие. Освен съвместните концерти с всички участници, те представиха България, Русе и оркестъра със самостоятелен концерт, провел се в центъра на град Порденоне. Младите музиканти бяха бурно аплодирани от публиката, която показа голям интерес към техните старинни инструменти, както и към българските произведения от програмата.

Русенските инструменталисти и диригентът Наталия Константинова получиха покана за следващата година от представителите на Израел. Те възторжено приеха изпълненията на нашите деца, а думите им бяха: „Вашият оркестър е уникален феномен. Сигурни сме, че този оркестър ще ви носи голяма гордост, както и на българския народ.”

Средиземноморският младежки оркестър представи три концерта на 15, 16 и 17 юли в зали в градовете Порденоне и Сан Вито ал Таляменто, както и на открито в град Сачиле. Бяха изпълнени произведения на Ilya Dragunov от Минск, Беларус; Luca Mereu от Рим, Италия; Luigi Salamon от Конеляно, Италия и Victor Kioulaphides от Ню Йорк, САЩ. Всички те бяха композирани специално за този Средиземноморски младежки оркестър няколко месеца преди събитието. Красивата музика, звучаща прекрасно от това уникално съчетание на две групи музикални инструменти, изпълнена от много добри музиканти от различни страни, завладяваше публиката навсякъде и бе аплодирана горещо.   

Участието на Тамбурашки оркестърРусе” в сформирането на 1-ви Международен Средиземноморски младежки оркестър стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Русе по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари