Така ли трябва да изглежда една детска градина в Русе?!

3

"Предварително се извинявам за грозните надписи по снимките, но пък децата ни всеки ден се ,, наслаждават" на тях! Това е реалността! Искам да споделя с Вас как изглежда ДГ ,,Звездица" на ул. "Ракитово". Искам да попитам нормално ли е сграда на детска градина да има такъв външен вид?"

Така започва постът на Ивелина Стефанова във фейсбук-групата "Писмо до кмета на Русе". Жената се възмущава, че всекидневно децата, които отиват на детска градина в "Дружба"-2, трябва да гледат тези грозни надписи. Освен това на площадката, на която играят малчуганите, се валят презервативи.  Ето още какво споделя Ивелина Стефанова:

"Предвид ситуацията от почти две години покрай Ковид-19 всеки апелира постоянно за дистанция, лична хигиена и не само, колкото се може повече прекарано време навън в детските градини и не само.

До тук добре. Но идва съществената част! Да, есента е красива, пъстра, но не това е темата за размисъл. Искам добре да огледате така наречената площадка за децата и честно и откровено да кажете какво точно могат те да правят на нея. Няма никакви съоръжения за игра, освен тези, които са може би от както е построена сградата.

През пролетта и лятото площадката е без листата, естествено! Да Ви кажа май е по-добре с листата, че иначе се показва една грозна каменна настилка и пръст. Освен катерушката, на която естествено няма как да се покатерят двадесет и...деца мога да Ви кажа с какво играят децата - предимно в тревата и пръста, то друго какво да правят?! Това като, че ли толкова години някак го преживявах.

Но напоследък съм свидетел на изключително грозни надписи по цялата фасада на сградата. Вратите и прозорците на терасата на занималнята на дъщеря ни, а един от най-грозните и потресаващи надписи е точно на входа, където всеки ден оставяме и вземаме децата си! Тези деца са вече 4-та (предучилищна група) , някои от тях способни да попрочитат някоя друга сричка и дума и ХОП видиш ли какви цветущи изрази за ,,Добро утро! ,, Е, явно някой се грижи да обогатят речниковия си запас от раничко и то как, а?! А при въпрос зададен от децата какво ли би следвало да им обясним?! Какво ли и се полага на Симона?!  Да не говоря, че съм ставала много пъти свидетел, сутрин като съм оставяла детето точно на 1м.от входа, през който влизат, да се подвизават използвани презервативи! Та, идва момента, в който изпадаме в изключително неловка ситуация пред децата си. За хигиена ли да говоря, че предвид ситуацията е по - добре да прекарва повече време навън, така де ама започвам да се чудя дали няма да лепне някое дете нещо друго, предпазвайки го от Ковид-19!

Как мислите?! Да оставим нещата в ръцете на едни 6-годишни деца и принципите, възпитанието и съвестта им, че няма да пипнат нищо или, че няма да разберат какво пише?!

То не им остана много на днешните деца с всички тези ограничения, но нека поне на местата, където се твърди, че са защитени и неприкосновени да е наистина така! Тук говорим за физическо, психическо и емоционално здраве!

Ако има някаква възможност нека се заличат тези гнусни надписи по фасадата и не само!

Благодаря Ви за вниманието! И не забравяйте, че децата започват да израстват, да се изграждат, осъзнават и усъвършенстват от най - ранна детска възраст и е много важен, както личния пример, така и примера в и на обществото!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари