СЗО: 10 000 органа годишно са купени на черния пазар

0
От тях около 10% е вероятно да бъдат получени чрез трафик на хора
От тях около 10% е вероятно да бъдат получени чрез трафик на хора

„По данни на Световната здравна организация около 10 000 органа годишно са закупени по незаконен начин.

От тях около 10% е вероятно да бъдат получени чрез трафик на хора. В България проблемът не е толкова сериозен, но това е вид престъпление, трудно уловимо и затова е трудно да се измери реалния му размер“.

Това каза  Ася Паскалева от Българския център по биоетикам цитирана от БНР.

Коментарът е по повод новината, че български гражданин е задържан в Турция за нелегални трансплантации на бъбреци. Той е бил част от група, заподозряна в търговия с органи.

„Има определени стъпала, по които се върви. Обикновено това са хора – реципиенти с огромна нужда от орган. Те стават лесна мишена за посредници в тези операции, които от своя страна се свързват с хора, отчаяни по друг начин, готови да си продадат орган, обикновено бъбрек, за суми, които варират много, но са около 1000 евро, докато органът се заплаща на клиниката или на лекаря в размер на 25 000 – 40 000 евро, зависи в коя страна се извършва трансплантацията“, обясни Паскалева в предаването „12+3“.

По думите ѝ най-често подобни незаконни операции се извършват в Турция, но Пакистан е също такава страна.

„Потенциалните медицински усложнения са огромни, рискът за хората също е много голям. Много фактори се намесват в случая… Мотивацията на всеки един участник в един такъв канал е различна. Тези, които предлагат органите се, го правят предимно по финансови причини. Тъжната истина, че след като дадат органа си и получат сумата, много често статистически това не е подобрило тяхното състояние, дори може да го влоши“, допълни Ася Паскалева.

Тя подчерта, че тези практики се ограничават от законодателство, но проблемът е, че то не се спазва на практика:

„Проблем е, че тези престъпления често са с екстратериториални размери, тоест, извършителят е в една страна, операцията може да се извърши във втора страна, донорът и реципиентът са в трети страни… Нуждата от органи е много по-голяма от наличните на пазара. Отчаяние хора винаги са готови да поемат риск и саможертва. А хора с нужда от орган са отчаяни, защото искат да оздравеят“.

Според Паскалева е важно да се осъзнае, че това е сериозен вид трафик, който трябва да бъде преустановен.

„Трябва да се подсигури и защитата на жертвите, защото те нямат смелостта да излязат и да говорят заради страх за свободата си“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари