Свинеферма в село Писанец си спести глоба от 10 000 лева

0
Съдът постанови, че вземането на проби от фураж не е спазило изискванията на регламента
Съдът постанови, че вземането на проби от фураж не е спазило изискванията на регламента

Съдът постанови, че вземането на проби от фураж не е спазило изискванията на регламента

Административен съд – Русе отмени наказателно постановление №41 от 14.12.2023 г. на директора на Областна дирекция за безопасност на храните гр. Русе, с което на ЕТ „Б. К.“ беше наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 10 000 лева за нарушение на чл. 55е, т. 6 от Закона за фуражите.

Според решението на съда, вземането на проби от фураж в животновъден обект с ветеринарен регистрационен № 7081-0158 за отглеждане на свине, находящ се в с. Писанец, Общ. Ветово, обл. Русе, собственост на ЕТ „Б. К.“, не е спазило изискванията на Регламент (ЕО) № 152/2009 НА КОМИСИЯТА от 27 януари 2009 година.

В съответствие с Регламента, при вземането на проби от фураж трябва да се вземат точкови проби на различни места в партидата, които след това се смесват, за да образуват съставна проба. От съставната проба се приготвят представителни крайни проби.

В случая, според съда, от доказателствата по делото не е ясно колко е било количеството на изследвания фураж, както и дали е бил насипен или пакетиран. Не са представени протоколи за вземане на точковите проби и за смесването им в съставна проба.

Освен това, от резултатите от първото изследване на пробите е установено съдържание на антибиотик Amoxycillin – 0.11 mg/kg и Lincomycine – 0.24 mg/kg, а от арбитражната проба – само активно вещество Amoxycillin, и то в изключително по-висока доза – 23, 80 mg/kg.

Съдът приема, че тези различия са индикация за неспазване на правилата за вземане на проби. Поради това, той постановява, че не е допустимо да се ангажира административно-наказателната отговорност на собственика на животновъдния обект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари