Световните фондови борси в опит да се възстановят след "черния понеделник"

0
Сривът е логично последствие от изненадващото решение за понижаване на стойността на юана
Сривът е логично последствие от изненадващото решение за понижаване на стойността на юана Видео: БНТ

Световните фондови борси правят опит за възстановяване след вчерашния срив, който последва резкия спад на азиатските пазари и бързо беше наречен “черен понеделник”.

Вчерашният ден, 24 август, вече влезе в историята като “черния понеделник” за много фондови пазари по света и по-конкретно за азиатските.

Индексите на Шанхайската фондова борса записаха най-лошия си ден от 2007-ма насам, като приключиха търговията със срив от почти 8,5 на сто. След него започнаха да се сриват и останалите индекси, а валутите на развиващите се страни мигновено отслабнаха.

Цените на суровините спаднаха до минималните си за последните 16 години стойности.

Цената на “черното злато” удари най-големия си минимум за последните 6 години и половина.

Според борсовият специалист Джон Йоманс “черният понеделник” е логично последствие от изненадващото решение за понижаване на стойността на юана, което Китайската централна банка взе по-рано този месец.

Сравнително незначителното преоценяване – от около 3 на сто, предизвика вълна от панически продажби на развиващите се валутни пазари, която сега залива и световните индекси.

След бурния ден на борсовите пазари Съединените щати призоваха Китай да извършва финансови реформи, включително и въвеждане на пазарно основан разменен курс на китайската валута.

Надежди, че Пекин ще вземе необходимите мерки за стабилизиране на своята икономика, изразиха и лидерите на Германия и Франция.

Те увериха, че не очакват последните сривове на акциите по китайските борси да окажат силно влияние върху глобалната икономика, която според тях е в достатъчно добро състояние да устои на тези сътресения.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари