МВФ реши - китайският юан е световна резервна валута

1
Сега Китай се превръща в основен конкурент
Сега Китай се превръща в основен конкурент Видео: wochit_busines

Международният валутен фонд реши да включи юана в кошницата си от резервни валути, редом с щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд.

Новината въобще не е хубава за САЩ, тъй като силата на долара се крепи основно върху статута му на резервна валута и огромния американски потребителски пазар.

Сега Китай се превръща в основен конкурент. Китайският потребителски пазар в много отношения вече изпреварва този в САЩ и това, което недостигаше на Пекин да бъде пълноценен играч срещу Вашингтон, беше, че не оперираше със собствена резервна валута.

Китай има на практика всички козове, тъй като е най-големият институционален кредитор на САЩ, държейки във валутните си резерви американски държавни облигации на стойност 1.4 трилиона долара.

Последните данни на Китайската народна банка показват, че през тази година, за първи път от 2001 г. насам, Китай намалява доларовите си резерви.

Сега, когато юанът е световна резервна валута, Пекин вече не е зависим от долара и може да срине стойността му по всяко време.

Китай едва ли ще предприеме такъв ход, тъй като САЩ са основен пазар за неговия износ, а доларът остава ключов фактор за глобалната икономика. Но в дългосрочен хоризонт, може да се каже, че решението на МВФ дава реалния старт на състезанието между гигантите. И САЩ вече леко изостават.

След това решение всяка централна банка на страните акционери в МВФ ще може да държи резерв в юани, включително и БНБ.

Освен това юанът вече може да се използва за международни и търговски разплащания без двустранни споразумения, тъй като е една от валутите, гарантиращи специалните права на тираж на МВФ.

Китайският юан в момента е петата най-използвана валута за международни трансакции, с около 3% дял, по данни на SWIFT – глобална организация за обмен на финансова информация, в която членуват 10 800 водещи финансови компании и корпорации от 200 страни.

За сравнение 43% от международните трансакции се извършват в долари, а близо 29% в евро. Това разпределение обаче е на път да се промени, след като юанът вече е глобална резервна валута.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари