За Пекин рискът да загуби достъп до долара вече не е "немислим"

1
Това обаче би довело до финансова война
Това обаче би довело до финансова война

Пекин е изправен пред ново главоболие: Възможно ли е администрацията на Тръмп да злоупотреби в мощта на щатския долар, за да нанесе удар по Китай след решението на Комунистическата партия да посегне към Хонконг?, пише The South China Morning Post, цитиран от Money.bg.

Макар че вероятността САЩ да се отнесе към Китай, както направи с Русия и Иран, остава много ниска (а и президентът Тръмп не е споменавал санкции), рискът от финансова война - включително изключването на Китай от системата на щатския долар - вече не е "немислимо" за Китай.

Ако Вашингтон отреже достъпа на китайската корпоративна и финансова система от американския долар, това ще създаде финансово цунами, което ще поведе световната финансова система в непознати води.

"Това е ядрената опция за САЩ", смята представител на китайските власти, който е бил брифиран за вътрешните дискусии относно отговора на Китай на възможните реакции на Вашингтон. "Ще навреди на Китай, но вероятно ще навреди на САЩ още повече".

Източникът, който отказва да бъде назован, смята, че подобен сценарий е малко вероятен, според Пекин. "Подобен акт би означавал война".

Както всяка друга страна по света, Китай разчита на американския долар за разплащане на внос и износ, финансиране и инвестиции.

Зависимостта на Поднебесната империя от долара помага на САЩ да запази привилегията на Вашингтон в международната финансова система.

В Пекин не гледат еднозначно на долара. От една страна китайското правителство притежава най-големия обем чуждестранни резерви, половината от които са в зелената валута. Пекин смята и щатския долар за стратегически актив и ограничава възможността на китайските граждани да обменят юани за долари до $50 хил. годишно. И следи зорко компаниите, които изнасят долари от страната.

От друга страна Китай през последното десетилетие се опитва да подкопае силата надолара. През 2009 г. бившият гуверньор дори предложи нова супер валута, която да замени американската.

Усилията на страната през тези 10 години обаче нямат особен успех, а американският долар остава предпочитан избор за търговци, инвеститори и централни банкери.Употребата на юана в по света е съвсем ограничена. Според последните данни от Swift едва 1,66% от международните трансакции са в юани срещу 43% за долара. И 70% от тези 1,66% се случват в Хонконг, където има отделна валута и финансова система от континентален Китай. Тъй като хонгконският долар е свързан с щатския, той е портал към световен капитал за Китай.

Растат притесненията, че САЩ може да отслаби или дори прекъсне тази връзка, лишавайки Китай от финансиране и подкопавайки статута на Хонконг като международен финансов център.

САЩ вече са въвеждали финансови санкции срещу редица китайски компании и банки. Вашингтон направи същото и с Иран и Венецуела. Те обаче нямат политическата и финансова мощ, с която Китай разполага.

Според Francis Lui Ting-ming, професор в Hong Kong University of Science, Вашингтон се нуждае от Пекин, която купува бързо растящия правителствен дълг. Китай държи американски облигации за $1,1 трлн., или 4,4% от общите.

Ако САЩ отреже Китай от долара, Пекин ще ускори интернационализацията на юана и усилията за създаване на международна валутна система, която не разчита на американската валута. Макар че доларът остава основна валута за света, позицията на валутата отслабва. В края на 2019 г. 60,8% от световните резерви са били в долари, докато през 2015 г. този дял бе 66%.

В края на 2014 г. 58% от китайските чуждестранни резерви са били в долари, при 79% през 2005 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Петима Петко не чакат! - казали медицинските сестри и започнали операцията без хирурга.

Харесай Дунавмост във Фейсбук