Световна премиера открива театралния сезон в Русе

0
Световна премиера открива театралния сезон в Русе
Видео: БГНЕС

Драматичният театър в Русе открива новия си творчески сезон със световна премиера.

Тази вечер публиката ще види пиесата на Майя ПраматароваБяло върху бяло“, в която текстът на авторката се преплита със стихове на Емили Дикинсън.

Авторката пристигна в Русе специално от Ню Йорк, за да присъства на премиерата.

За творческия екип, който работи по спектакъла, „Бяло върху бяло“ е особено предизвикателство. Най-вече защото режисьорът Венцислав Асенов и изпълнителката на главната роля Лидия Стефанова са стари приятели на авторката.

„Зрителят ще бъде въвлечен в представлението , защото тук на сцената са хора, които обичам, които са приятели и създават една дружеска атмосфера“, сподели Майя Праматарова.

Според участниците в спектакъла в пиесата има много дълбочини, много нюанси и много възможности артистът и човекът да изрази себе си.

„Влезлият в залата зрител ще бъде покорен от интензитета на живеене – това е като емоционален екшън с много страст и много желание“, коментира Венцислав Асенов.

Текстът е вдъхновен от стиховете на Емили Дикинсън, която почти никога не е напускала дома си в малко градче, но в поезията си достига до невероятни светове, провокиращи и днес читателите. В пиесата се преплитат историите на различни героини – Бездомната и Непознатата,

Една жена отпреди 150 години, самата Емили Дикинсън, любовницата на брата на Емили Дикинсън, като минало и настояще се редуват по интересен начин. Образите се изпълняват от актрисите Лидия Стефанова и Мариана Крумова, а на сцената се появява и сценографката Росица Грънчарова, която твори декорите по време на представлението – според усещането, емоциите и мислите.

Провокация към зрителя носи и самото заглавие на пиесата. „Защо „Бяло върху бяло“ – абсолютно всяка една от героините има своя образ за бяло върху бяло. Това може да е бяло тяло върху бял чаршаф, може да е бял спомен върху белия диск на слънцето, може да е много различни неща“, казва Венцислав Асенов.

Майя Праматарова сподели, че се очаква пиесата да бъде поставена в Ню Йорк и да има четения в Милано и Флорнеция. Има идея и за нейната сценична реализация в Москва.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари