Светослав Живков: Избързахме да се похвалим за Шенген, има игра на нерви

0
Определено се води една непублична дипломация, заяви експертът по изборни системи
Определено се води една непублична дипломация, заяви експертът по изборни системи Снимка: БГНЕС

Определено се води една непублична дипломация, заяви експертът по изборни системи

Имахме компромис тази година, което за добро или лошо, все пак, сложи край на политическата и институционалната криза в страната. Сглобката изглежда по-стабилна отколкото се очакваше при нейното формиране. Нека не забравяме, че имаше доста големи притеснения, доста съмнения и голямо недоволство, когато тя се формираше. Комбинацията издържа, поне до този момент. Успя да прокара промени в Конституцията. Ние тепърва ще ги оценяваме от гледна точка на това те как ще се отразят. Това каза историкът и експерт по изборни системи доц. Светослав Живков.

Конституционните промени бяха обект на голям брой критики и притеснения. Въпреки това доц. Живков изразява съмнение в това Конституционният съд да отмени поправките.

"Тук има две страни - конституционосъобразност и целесъобразност. Ние можем много да дискутираме от гледна точка на целесъобразността на промените, но съдът, когато ги обсъжда, то ги обсъжда по законосъобразност и конституционосъобразност. Нямаме нарушения в тези пунктове на Конституцията при тази промяна", заяви доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и казусът с приемането на страната ни в Шенген, като според него сме прибързали да се "похвалим" с влизането ни в шенгенското пространство по въздух и вода.

"Имаше едно прибързване и от наша, и от румънска страна. В интерес на истината, премиерът акад. Денков беше доста лаконичен в своето изказване. Очевидно ще трябва още малко да поизчакаме. Има някаква игра на нерви. Определено се води една непублична дипломация. Имайте предвид, че това не е просто тристранен диалог между България, Австрия и Румъния", отбеляза гостът.

С наближаването на изборите за Европейския парламент в България, доц. Живков смята, че отново ще бъде отворен Изборният кодекс за преразглеждане и промени: "В България стана традиция предизборно да се отваря кодексът и аз почвам да се замислям дали не е нужно да се състави изцяло нов Изборен кодекс, защото поправките станаха толкова много в този нормативен акт, че рискуваме всяко следващо изменение да създаде нов проблем".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Този го знам
    Абсолютен некадърник, живее с майка си и й снима гащите, че уж били на някоя мадама. Мисли си, че най-големият му успех е, че го "свалят" касиерките в Била като му кажат "Добър ден"! Жалък комплексар!
  • 0
    3
    Шенген по вода:
    на български: Духайте го ... под вода!
  • 0
    2
    Шенген по въздуха:
    на български: Духайте го!
  • -2
    1
    Майната им на Шенген ...
    България е притисната от Брюксел по две направления - македонците и мигрантите. Македонците - показахме им среден пръст за ЕС. Мигрантите - отказваме да ги приемем тук.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари