Николай Денков: Имаме пълен Шенген, това трябва да бъде пределно ясно

0
Остава само да се подсигури дата, с която и да влезем и по сухопътните граници
Остава само да се подсигури дата, с която и да влезем и по сухопътните граници Снимка: БТА

Остава само да се подсигури дата, с която и да влезем и по сухопътните граници

Ние имаме пълен Шенген, това трябва да бъде пределно ясно. Това заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков след водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Той подчерта, че това гласи решението на Европейската комисия и остава само да се подсигури дата, с която и да влезем и по сухопътните граници.

„Ако някой се съмнява, да погледне съобщението от председателя на Европейската комисия – то започна точно с това, че е пълноправен Шенген, посочи Денков. Попитан има ли допълнителна уговорка за приемане на бежанци от Австрия, той отговори, че всичко договорено е публично известно и е качено на сайта на Европейската комисия. „Няма нищо скрито-покрито. Няма никакви бройки“, коментира той.

По повод критиките на президента Румен Радев към управлението, министър-председателят каза: „Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство. Всички тези внушения нямат никаква основа спрямо Конституцията на България“. По думите му това са внушения, за да бъдат плашени хората, че нещо лошо са случва, а всъщност нищо лошо не се случва.

Ротацията и евентуална смяна на министри

Предстои да се види технически как ще се реализира ротацията, посочи Николай Денков. „Радвам се, че през последните седмици вече категорично „потече“ дискусията в тази посока“, допълни той. Според него ротацията е технически въпрос и първият мандат ще бъде най-лесно да се реализира. „Но трябва да се вземе решение от партийните органи, така че не предпоставям какво ще се случи“, уточни премиерът.

„Има управленска програма, ще се погледне кой какво е изпълнил от нея и оттам започва разговорът дали се е справил някой министър“, заяви Денков и изтъкна, че има още два месеца работа. Попитан конкретно за спортното министерство, премиерът каза: „Направих си труда да погледна как върви изпълнението на програмата за спортното министерство, то се справя чудесно“.

В отговор на питане ще бъде ли вицепремиер или министър на образованието, Николай Денков поясни: „Имаме договореност, че когато Мария Габриел стане премиер, аз ще стана вицепремиер, така че не очаквам промяна в това отношение“. „Бих се радвал Асен Василев да бъде вицепремиер. Да припомня, че ние го предложихме, преди да бъде избрано правителството, тогава ГЕРБ възразиха“, каза той по повод твърдения в медийното пространство за възможност Асен Василев да бъде вицепремиер. Премиерът отговори отрицателно на въпроса дали се обсъжда фигури от ДПС да влязат в следващия кабинет.

За следващите два месеца Николай Денков назова като приоритет проектите за транспортната свързаност. Той обяви, че се работи по споразумение с Гърция за икономически дейности между двете страни и изрази надежда то да се подпише през февруари или март.

Регулаторите

Подготвяме се за преговорите за регулаторите, каза още премиерът. Трябва да има съгласие от всички, които подкрепят правителството, че хората, които се избират, са качествени като експерти и морално, категоричен бе той.

Каня и опозицията да се включи в процеса. Да предлага имена, които са подходящи, за да търсим възможно най-добрите, заяви Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    русенец
    Ебаси академиците ни!:( Тоя толкова ли е прост, че смята другите за загубени и не можещи да разберат какво става? Изобщо тази страна трябва да я закрием.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари