Светлозар Савов: Поканиха ме да се снимам в клип на Десислава

2
Тя търсела момче от ММА, ама да прилича на счетоводител
Тя търсела момче от ММА, ама да прилича на счетоводител

Представяме ви едно интервю с Светлозар Савов, публикувано в Slava.bg.

Казват, че имате най-страшната гилотина след онази, убила Мария Антоанета...

Хаха, вярно е, че приклчвах първите си боеве с гилотина. Много ми вървеше. Стана ми запазена марка, защото, в хода на тренировките, виждах, че ми се получава от различни ситуации. После я пробвах безотказно на състезанията в България. Започнах да прилагам удушаващия захват за главата и на мачовете си в чужбина. Помня един от тях - преди 7 години с един доста добре подготвен сърбин, който идваше от Bellator.

Удуших го във втория рунд, а после той ми разправяше, че месец и половина тренирал защита срещу гилотината ми, ама не се получила. Тя ми донесе ММА колана на WFC. Направих 3 защити на титлата си. В две от тях победих точно с гилотина. И още ми върши работа - само в последния мач в чужбина преди броени дни я пробвах и не стана, защото бяхме поизпотени със съперника ми, пък и той беше много добър.

Гилотината Ви прати да се биете и в американските клетки...

Да, играх и в САЩ, но не случих на мениджър, който да ми движи както трябва нещата. Бях в WSOF, където звезда беше Багата, преди да премине в UFC.

По колко срещи играе един професионален боец като Вас годишно?

Извън България в професионалните вериги се изисква сериозна подготовка. Първо имате поне 2 месеца усилени тренировки, после идва мачът, след него трябва време за възстановяване. И така отново. Ако говорим за норма, 3 срещи може би е нещо такова, но е индивидуално.

Какво прави професионалният ММА състезател през останалото време?

Поддържам форма. Водя тренировки в моя клуб в Русе, заедно с Пламен Пенчев. Работим с млади момчета, развиваме този спорт.

Налага ли Ви се да работите и друго, за да се издържате?

От 7 години мога да кажа, че съм професионалист, защото се занимавам само с това. В началото обаче не беше. Още преди ММА, като ученик, работех нощна смяна на една будка. После станах охрана в казино 2 години. Минах през лична охрана и шофьор като всички в нашата сфера. С човека станахме и останахме приятели. Откакто играя в чужбина, реших изцяло да се посветя на ММА.

Добре ли се печели от ММА?

От боевете навън се изкарват нормални пари. В сравнение с България е много по-добре. Затова и повечето от момчетата не искат да се връщат. Просто навън името работи за теб, след като си изработил името си. А в България сме играли и без пари - срещу символично заплащане. Тук хората не смятат как се покрива финансово подготовката на един боец, за да има качествена среща за зрителите.  За да поддържа човек ниво, трябват и лагери в чужбина, и класни спаринг партньори там, и осигуряване с добавки. Много хора пренебрегват също и хубавото хранене, което тук е проблемно, както си знаем за качеството на нашите продукти.

От хонорарите какъв процент отива за агента и треньора?

В UFC при големите звезди е около 10% за агента, някъде достига 20%, но такива ставки вземат шарлатани. Иначе процентът е нещо съвсем логично, ако човекът ти гони нещата, нормално си е. Треньорите също вземат 10%. В България всъщност е много голям проблем, че липсват добри треньори. Аз бих посочил като изключение Николай Добруджански, защото той не просто е в час със спорта, той е в спорта. По себе си мога да кажа, че допусках много грешки, за които той ми помогна да ги изправя, доста ме коригира... Така че, от хонорара за състезателя остават 70-80%.

А има ли черно тото в кървавия спорт?

Мисля, че не. Може и да съм наивен...Има неорганизирани приятелски залагания - въпрос на чест между шефовете на момчетата, които повечето работят като охрана. Чувал съм у нас за такива басове и за 50 000 лв.

Всичко ли приключи за Вас в шоубизнеса?

То започвало ли е, хаха...Поканиха ме преди години да се снимам в клип на Десислава. Тя търсела момче от ММА, ама да прилича на счетоводител. И ме препоръчали. Запознахме се на смиките. После нещата се задълбочиха постепенно. И така 4 години. Когато си с такъв човек - искаш, не искаш - попадаш в полезрението на камерите. А известните личности са нормални хора, които търсят нормални неща...

Преди дни американска ексзвезда в ММА заяви, че всички големи играчи вземат допинг, пък преди това и бразилецът Витор Белфорт го изнесе, вярно ли е?

Има много звезди, които са назобени, но има и много, които не са. Немалко изгоряха. В България нямаме допинг контрол. И доста хора употребяват.

Възможно ли е да има пристрастяване към стимулантите?

Определено, много хора се пристрастяват. Прекаляват, злоупотребяват в стремежа да постигнат бързи резултати, да изглеждат по-внушителни и по-добре.

Сигурно това е първият урок, който давате на децата в школата?

Имаме голяма група, всеки ден сме с момчетата в Русе Файт Клуб на стадион Дунав и ги подготвяме за всичко. Освен, че преподаваме, организираме и професионална гала в града ни. Досега съм направил 4 издания - две, заедно с Емил Захариев и последните 2, заедно с Пламен Пенчев. Като промоутъри целта ни е да представяме равностойни и качествени двубои и мисля, че ни се получава. Така поддържаме духа на ММА в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Връзката с жена е като ПИН кода - сбъркаш три пъти и си блокиран!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари