Студентите се хранят по-евтино от учениците

0
Държавата плаща до 3,50 лв. на хранене за студентите
Държавата плаща до 3,50 лв. на хранене за студентите Снимка: УНСС

Държавата плаща до 3,50 лв. на хранене за студентите

Студентите ядат по-евтино от учениците. Това показа проверка на „Телеграф“ в столовете към част от университетите и училищата в страната.

Още в началото на новата учебна година стана ясно, че инфлацията е надула школския купон. Така родители броят всеки ден между 3,50 и 6,20 лева за супа, основно и десерт. На повечето места увеличението е средно между 10 и 30 процента. В същото време държавата заплаща храната на студентите и така те всеки ден могат да си поръчват меню до 3,50 лева, без да вадят пари от джоба си. Ако обаче студентите искат да хапнат по-обилно, ще трябва да си доплатят. В тези случаи много от столовете предлагат допълнителна отстъпка, която варира между 15 и 50%.

Намаление

Така например в УНСС, ако сметката е 7 лв. или повече, студентите получават 15% отстъпка. В Русенския университет „Ангел Кънчев“ пък използват 50 процента намаление от обявената цена на ястията в менюто. Там обектът се стопанисва от дружеството „Студентски столове и общежития“ – клон Русе, от където посочиха, че вече 15 години не се използват купони, но студентите, докторантите и специализантите притежават стикер върху картата, който им дава право да се възползват от отпусканата държавна субсидия.

Цените на ястията в менюто са актуализирани. Ако преди три години супата топчета от 300 грама е струвала 0,81 лв., сега е 1,30 лв. Рулото „Стефани“ с гарнитура преди е струвало 2,62 лв. сега е над 3,50 лв. в зависимост от грамажа.

Поръчки

„Навсякъде столовете получават 7 лв. субсидия, като 3,50 е за храненето на студент, а остатъкът за покриване на режийни разходи на кухнята“, обясни Сергей Миланов, който е изпълнителен директор на „Студентски столове и общежития” ЕАД. Той отговаря за столове в 9 града – Шумен, Велико Търново, Русе, Габрово, Сливен, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Миланов посочи, че студент може да си вземе колкото иска храна, но безплатно получава ястия на стойност до 3,50 лева, а ако сметката излезе над тази сума, тогава се доплаща. От думите му стана ясно, че студентите могат да се хранят два пъти на ден – на обяд и на вечеря, но между тях трябва да има поне два часа интервал. Той поясни, че за всяко от двете посещения в стола се ползва субсидията от по 3,50 лв. Миланов посочи, че повечето студенти се възползват само от обяда, а вечер столовете се посещават от далеч по-малко учещи.

Меню

В СУ „Св. Климент Охридски“ студентите могат да си поръчват безплатна храна на стойност до 3 лева, а в НСА – до 3,20 лв. Учещите в университетите във Варна пък получават по 3,50 лева дневна субсидия. В Югозападния университет „Неофит Рилски“ хапването на младежите с първо, второ и трето излиза между 3,00 и 3,50 лева. В повечето случаи студентите трябва да се бръкнат с не повече от левче или два, за да получат пълно меню. Така например в един от столовете във Велико Търново пържени кюфтенца с ориз и салата от зеле и моркови излиза 3,64 лв. Пилешка пържола на скара и ориз със зеленчуци пък струва 4,22 лв., а наденица на скара с пържени картофи и салата от домати – 4,39 лв. Повечето столове в страната предлагат избор от поне 2 супи и 4-5 основни ястия, както и десерт. Менюто е различно за всеки ден, но винаги включва както месни, така и постни манджи.

Интересът се засилва

Интересът към храненето в столовете се засилва през последните години, категорични са служителите в тях. Това се забелязва и от самите университети. „За миналата година сме имали 70 000 хранодни, което е знак, че интересът към столовата нараства. Често се образуват и опашки. Все повече студенти се хранят тук. Не се допускат външни лица, тя е само за наши възпитаници“, заяви за вестник „Телеграф“ помощник-ректорът на Югозападния университет Николай Тахов.

Преподаватели ползват отстъпка

В някои столове външни лица не се допускат. В други обаче те могат да се хранят, но заплащат 100% от обявените цени на ястията. Преподавателите също се таксуват на реалната сума, обясни изпълнителният директор на „Студентски столове и общежития” ЕАД Сергей Миланов. Някои столове обаче предлагат отстъпки за служители и преподаватели. В ЮЗУ например те ползват 25% намаление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари