"Сцена под липите" завърши с голям успех

0

На 05-06 август на празника на Текето ще се проведе детско риболовно състезание.

То беше отложено поради лошото време.

Дъждът не можа да попречи на въодушевлението и желанието на 1000 изпълнители от цялата страна да покажат своето изкуство в Четвъртия НФФ "Сцена под липите“ в Лесопарк „Липник“, който се проведе през почивните дни.

Още рано сутринта самодейците от Николово импровизирано пресъздадоха обичая „Пеперуда“, за да измолят спирането на дъжда. Празникът започна с традиционната "Чаена церемония по български“. Всички гости и изпълнители се почерпиха с уханен липов чай и много от тях отпиха за пръв път медовина, за която още древните римляни са казали: „Ако във виното е истината, то в медовината е силата“. Гостите и най-вече децата се радваха на Пчеларското изложение със стъкления кошер и  медената работилничка.

Събитието беше открито от инж. Димитър Наков, зам.-кмет „Устройство на територията“, който прочете поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов. Специални поздравления гостите и участниците получиха и от Светлана Ангелова, народен представител в 41-то Народно събрание и Димитър Кисимов, председател на Българската асоциация на пенсионерите.

В кулинарната изложба "Вкусовете на България" се представиха общо 16 изделия. Импровизираният търг в съботния ден набра 65 лв., които отиват за благородна кауза - подпомагане на индивидуалната изпълнителка Силвена Петкова от гр. Русе за участие в конкурс в Белгия.

Голямото събитие на фестивала беше участието на певческата група от с. Буково, община Мадан. Те изминаха 456 км. от магнетичната Родопа планина, за да се включат в събитието.

Вечерта хиляди гости усетиха изумителната магия на нестинарството, представено в неговата автентичност от нестинарите от  с. Българе, Странджа.

До късно през нощта на площада хората се забавляваха с хоротека под звездите с оркестър "Русенски ритми".

Вторият фестивален ден се премести в големия салон на читалището в с. Николово. Всички изпълнения на фолклорния фестивал бяха оценявани от жури в състав Людмила Григорова - етномузиколог, Румяна Русева - народна певица и преподавател и Марийка Генова –културолог.

Силното детско присъствие в двата дена показа, че фолклорните традиции на народа се предават на поколенията, а това е гаранция за могъществото на българския дух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари