Стресът понижава имунната ни система

0
Ако кортизолът - хормонът на стреса, се произвежда непрекъснато, започват възпалителни процеси в тялото
Ако кортизолът - хормонът на стреса, се произвежда непрекъснато, започват възпалителни процеси в тялото Снимка: iStock/Getty Images

Ако кортизолът - хормонът на стреса, се произвежда непрекъснато, започват възпалителни процеси в тялото

Стресът може да засегне всички аспекти на живота ни, включително нашите емоции, способности за мислене и поведение, физическото ни здраве. Стресът причинява производството на високи нива на кортизол – хормона на стреса. Ако кортизолът се произвежда непрекъснато, започват възпалителни процеси в тялото.

Стресът влияе различно на хората в зависимост от предразположението на всеки човек към заболявания на конкретни органи или системи. При стрес някои се оплакват от главоболие, други имат обриви и т.н.

Ако сте стресирани, първо трябва да установите каква точно е причината. Дали това се дължи на работата ви, на някакъв личен проблем, на прекомерното количество ангажименти.

Стресът потиска образуването на белите кръвни клетки, които помагат за борбата с инфекциите. По този начин отслабват съпротивителните ни сили. Затова хората, страдащи от хроничен стрес, са по-податливи на вирусни заболявания като грип и обикновена настинка, както и други инфекции.

Високите нива на стреса водят и до депресия, а това претоварва имунната система.

Най-често срещам симптом на твърде много стрес е главоболието. Установено е, че хроничното главоболие се предхожда от някакво стресиращо преживяване.

Хроничният стрес може да допринесе за дългосрочни рискове за сърцето и кръвоносните съдове – хипертония, инфаркт или инсулт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари