Стотици се стекоха да си вземат последно сбогом с генерал Тонев

0

Огромно множество опечалени близки и роднини, приятели и колеги на бившия началник на ВМА генерал Стоян Тонев се стекоха на поклонението пред тленните му останки в църквата "Св. Неделя". Известният и почитан военен медик издъхна внезапно от масивен инфаркт в неделя, 14 май, на вилата си във Велинград.

Да си вземат последно сбогом с генерала дойдоха бившите министри на отбраната Аню Ангелов и Веселин Близнаков, дългогодишните му заместници във ВМА проф. Евгени Белоконски и проф. Крум Кацаров, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на Правителствена болница Любомир Спасов, бившият културен министър Вежди Рашидов и много други. 

Стоян Димитров Тонев бе български лекар, генерал-майор и политик от ГЕРБ. Роден е на 3 декември 1953 г. в град Кърджали. През 1979 г. е завършил медицина във Военномедицинския институт в Пловдив.

От 1979 до 1981 г. е бил началник на медицинската служба на двадесет и пети изтребителен авиополк в Чешнегирово. По-късно е оглавявал кабинет по кожни болести във Военната болница в Пловдив. Бил е главен асистент и началник на отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към Военномедицинска академия в София. От 1990 до 1992 г. е бил заместник-началник на клиниката, а от 1992 до 2002 г. и нейн началник.

През 1991 г. е защитавал докторска дисертация и от същата година е доцент. Специализирал в САЩ, Франция и Чехия. В периода 2002 – 2013 г. е бил началник на Военномедицинска академия. След това е излязъл в в запас. През 2008 г. получи наградата „Лекар на 2008 година“. Известно време бе заместник-кмет по здравеопазването в Столична община. Бил e член на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести. Национален консултант по дерматология и венерология.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари