Стойчо Кацаров: Има време за мерки, сондираме становища

0
Вероятно следващите дни ще обявим мерките срещу разпространението от коронавирус, заяви Кацаров
Вероятно следващите дни ще обявим мерките срещу разпространението от коронавирус, заяви Кацаров Снимка: БГНЕС

Вероятно следващите дни ще обявим мерките срещу разпространението от коронавирус

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров преди заседанието на ресорната комисия в парламента. Той бе попитан дали мерките ще бъдат съгласувани с националния здравен инспектор, на което Кацаров отговори: Да.

"Проведохме срещи и взехме становищата за предложенията на бизнеса, работодателите, искаме да знаем всички заинтересувани страни", каза Кацаров. Мерките ще се случат и ще има заповед, каза още веднъж той, но по думите му "това не значи същия ден", предаде news.bg

"Не мога да издам заповед, ако нямам предложение, не съм длъжен", отговори министърът, но по-късно заяви, че ще се наложат допълнителни мерки, за да се забави разпространението на инфекцията.

Относно протестите на болниците, министърът добави, че парите за тях се изплащат от НЗОК, същото отговори и относно изплащането на допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия.

За недостига на легла, конкретно в болницата в Русе, министърът каза: "Засега ситуацията с коронавируса е под контрол и по отношение на леглата, в страната са заети около 1/3."

Има достатъчно количества "Ремдесивир", има и допълнителни заявки, които пристигат днес и утре. Кацаров припомни и че вчера е направено публично становището на експертния съвет по инфекциозни болести за това, че ремдесивирът не е панацея и има строги показания за прилагането му. "Както и повече странични ефекти отколкото ваксините, от които всички се страхуват", поясни още Стойчо Кацаров.

Той добави, че се е срещал с президента Румен Радев, за да обсъдят противоепидемичните мерки в страната и разпространението на вируса. А на въпрос защо не са обсъдени и с Агнел Кунчев, Кацаров посочи: "Когато вземем категорично решение за мерки, ще го обявим на всички вас, защо отлагаме мерките, с какви мотиви и какви аргументи... Прилагаме Плана за справяне с кризата, оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Вчера имах среща за обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемиология, НЦЗПБ и други експерти, предстои нова среща, на която да се разгледат мерките, които се обсъждат в момента и да се вземе окончателно решение. Няма причина да се бърза, ситуацията е под контрол".

На въпрос за високата смъртност в страната министър Кацаров каза, че тя е обратната страна на ниската ваксинация. Броят на починалите в момента е много по-висок отколкото преди началото на предишната пандемична вълна и това, че сме на първо място, е благодарение на ниския процент на ваксинация в страната, заключи Стойчо Кацаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари