Стефка, която върна 2000 евро, живее в антре

0
Бедна съм, но чужди пари не искам, казва 45-годишната жена
Бедна съм, но чужди пари не искам, казва 45-годишната жена Снимка: ТОП НОВИНИ

Най-известната чистачка в България живее в тясно антре с пробит покрив.

45-годишната Стефка Тодорова от Поморие, която се прочу с това, че намери 2000 евро и ги занесе в полицията, казва, че не съжалява за постъпката си.

Само медийното внимание ѝ дошло в повече и от няколко дни е с високо кръвно, пише 24 часа

"То не бяха телевизии, камери, всички ме търсят, питат защо съм върнала парите. Да, бедна съм, но чужди пари не мога да взема, душа не ми дава”, разказва Стефка.

Мургавата поморийка живее в тясна стаичка, която до скоро е била антре. Стефка имала малко по-голяма, но я отстъпила на 21-годишната си дъщеря, която се омъжила и нямало къде да живее.

Малката къщурка на фамилията се намира в махалата на Поморие, чиито обитатели се обиждат на думата циганин.

“Аз не съм циганка, всички в махалата говорим по турски, ама сме българи”, опитва да обясни самосъзнанието си Стефка.

Категорична е, че хората просто се делят на добри и лоши независимо от етноса си. Признава, че ѝ се приискало “да щипне” поне една банкнота от 100 евро, но се отказала. Интересува се обаче къде ще отидат намерените от нея евро и настоява, ако може, да се дарят на бедни деца от някой социален дом.

Цялата махала смята Стефка за будала

Да беше си оправила покрива с тия пари, ама тя - честна душа, разсъждава съсед на чистачката. Роднините ѝ обаче са с нея. Стефка има две дъщери, на 21 и 25 г. “Нито децата ми се разсърдиха, нито другите ми близки. Те ме познават, знаят каква съм”, казва Стефка.

На 21 март рано сутринта тя чисти ул.“Цар Петър” в Поморие, точно зад гърба на училище “Иван Вазов”. Мястото е известно като руския квартал заради многото имоти на руснаци там.

Един от контейнерите бил пълен с кашони. Заедно със своя колежка Стефка хвърляла кашоните в камион на сметопочистващата фирма. Когато колежката на Стефка метнала последния и се качила в кабината, от него полетели банкноти.

Камионът тъкмо потегляше, парите паднаха под него. Аз се затичах след колата, шофьорът ме видя в огледалото и спря. Нямаше никого наоколо, беше към 7:30 ч. Падна еврото, викам, много са. Извикахме шефа и двамата с него и с парите отидохме в полицията”, разказва чистачката.

В районното Стефка останала близо 2 часа, докато всяка една от банкнотите бъде описана.

Криминалисти веднага се заели да проверяват истински ли са парите. Оказало се, че не са менте. Според Стефка кашонът с парите е изхвърлен по погрешка от дома на богат руснак.

“Контейнерите в руския квартал бяха пълни с кашони с разни вещи, явно руснаците са разчиствали, преди да си заминат”, смята Стефка.

Първото, които си помислила при вида на толкова много пари, било, че е грехота да им посяга.

“Аз съм вярващ човек. Ами ако са за някой болен? Или пък са на мафията?”, пита се Стефка.

Тя от млада си е такава, вметва нейна роднина и припомня случка отпреди 20 г.

25-годишната тогава Стефка, която и по онова време била чистачка в същата фирма, намерила 16 000 лв. ( 16 милиона стари пари). И тях върнала, макар че била толкова бедна, че оставила временно едногодишната си дъщеричка в дом “Майка и дете”.

“Нямахме ток и вода, нямаше как да я гледам, ама си я взех като стана на 3 г.”, обяснява Стефка.

В онзи ден преди 20 г. тя и колежките ѝ намерили на земята найлонов плик, в който освен хилядарките имало документи и ключове за кола.

“Бяхме 20 жени, те искаха да вземем торбата, ама аз не дадох. Занесох я в полицията. Собственик се оказа млад, добре облечен мъж от София, със западна кола. Дойде и ми даде 500 лв.”, спомня си Стефка.

Днес тя отново получи признание за пословичната си честност. Началникът на полицията в Поморие Георги Куцаров й връчи грамота, а кметът Иван Алексиев добави и 200 лв. в пликче.

“Грамота добре, но нека да има и нещо, с което реално да си помогне жената”, каза поморийският кмет, чийто жест искрено зарадва чистачката.

По време на официалната церемония Алексиев се обърна към Стефка: “С доблестната си постъпка предизвика изключителен интерес и стана герой на деня.

Но аз смятам, че хора като теб са герои на времето и по-често трябва да бъдат давани за пример.”

“Господ здраве да ѝ дава, дано с внучка да я дари”, приземява ни съседка на Стефка.

Става ясно, че чистачката с трепет очаква да стане баба, а мечтата ѝ е да направи и обзаведе нова стая за омъжената си щерка. Продължава всеки ден да пазарува на вересия от близкия магазин и да кара с 470 лв. заплата. А 2000-те евро от кашона все още са в полицията, защото никой не си ги е потърсил. Те ще бъдат отнети в полза на държавата, ако не се яви някой, който да докаже, че са негови.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари