Стефано Стефанини: Северна Македония да запретва ръкави

2
ЕС няма друга възможност освен да се разширява, смята експертът по проблемите на глобалната сигурност
ЕС няма друга възможност освен да се разширява, смята експертът по проблемите на глобалната сигурност

ЕС няма друга възможност освен да се разширява, смята експертът по проблемите на глобалната сигурност

След войната в Украйна Европейският съюз (ЕС) няма друга възможност освен да се разширява, а Република Северна Македония трябва да запретне ръкави за европейската си перспектива. Това казва италианският експерт по проблемите на глобалната сигурност Стефано Стефанини, цитиран от МИА и БГНЕС.

Стефанини има и богат дипломатически опит – той е бивш постоянен представител на Италия в НАТО и бивш дипломатически съветник на италианския президент Джорджо Наполитано, работил е и в дипломатически мисии в Ню Йорк, ООН, Москва, Вашингтон и Пърт.

Посланието, което членовете на ЕС изпращат от 2013 г., след присъединяването на Хърватия, е „чакайте, чакайте“. Но сега посланието трябва да бъде „движете се по-бързо и ще станете част от ЕС“. След войната в Украйна ЕС няма друга възможност, освен да се разшири, което ще изисква корекция от негова страна, защото не трябва да оставя важни страни да чакат безкрайно, а страните-кандидатки, които могат да си напишат домашното - като Северна Македония, трябва да могат

да станат членове на ЕС в разумен срок. От РСМ зависи да е готова за това възможно най-скоро“, казва Стефанини.

На въпрос какво трябва да направи страната в този решаващ за европейската си перспектива момент, италианският дипломат казва, че трябва да се постигне политически консенсус и да се посвети на реформите от дневния ред на ЕС.

Северна Македония трябва да запретне ръкави и да работи върху подход, който включва всички страни, защото влизането в ЕС изисква консенсус от всички хора и всички политически сили. Реформите понякога са болезнени, и трябва да имате цялата страна зад себе си. Това трябва да направи Северна Македония, и ЕС трябва да е наясно, че ако Северна Македония изпълни изискванията за членство до 2028, 2029 или която и да е година, тя може да влезе в Съюза. „Приемът трябва да е на принципа на регатата, което означава, че ако пресечете линията, не е нужно да чакате някого“, казва Стефанини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    От Днес
    Някакви си Васси и Пленчи са на палатка на Бузлуджа, и нарушават спокойствието на младите социаглисти. С нова кола от Руси съ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари