Стефан Манов: Това ще са най-тежките избори

0
Нуждата от мажоритарен елемент става все по-голяма, за да има стабилни мнозинства, заяви изборният наблюдател
Нуждата от мажоритарен елемент става все по-голяма, за да има стабилни мнозинства, заяви изборният наблюдател Видео: Вестник Сега

Нуждата от мажоритарен елемент става все по-голяма, за да има стабилни мнозинства, заяви изборният наблюдател

"Изборите на 2 април могат да се окажат по-тежки от вота на 4 април 2021 г., запомнен с огромните опашки за предаване на изборните книжа и безкрайно много грешки в протоколите с резултатите." Такова опасение изрази Стефан Манов, изборен наблюдател и член на Обществения съвет към ЦИК, в предаването „(О)позиция“ на „Сега“.

По думите му контролът в районните избирателни комисии (РИК) ще се извършва само на база на хартиените протоколи, попълнен от секционните комисии. За сравнение - преди две години поне е имало възможност да се сваля записаната информация за гласуването от флашките към машините и да се използва за сверка на резултатите.

„Хартиената коалиция“ носи отговорност за ситуацията в момента, която в края на м.г. наложи да се върнем към смесеното гласуване с бюлетини и машини, казва експертът. Според него ЦИК е опитала да „замаже“ така създадения проблем, като одобри образци на изборни протоколи, в които двата вида бюлетини само да се сумират. Това обаче беше отхвърлено от съда. "Смесването затруднява контрола", изтъкна Манов.

Изборният наблюдател посочи, че ЦИК е изиграла роля да се приемат такива правила при ремонта на Изборния кодекс. И изрази подозрението си, че комисията стои в дъното на неуспешния опит да се закрие Обществения съвет, който с критиките си към изборния процес е станал „камъче в обувката“ на политиците и институциите. Според него е нужна промяна в избирателната система в посока въвеждане на мажоритарен елемент, който да даде бонус на победителя на вота, за да се сформират по-стабилни парламентарни мнозинства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари