Край на скандала: Гласуването на хартия и на машина ще се вписва в протоколите отделно

0
Централната избирателна комисия взе решението, след като пред Административния съд успешно бе оспорвано сумираното вписване на резултатите
Централната избирателна комисия взе решението, след като пред Административния съд успешно бе оспорвано сумираното вписване на резултатите Снимка: БТА

Централната избирателна комисия взе решението, след като пред Административния съд успешно бе оспорвано сумираното вписване на резултатите

Данните от машинното и хартиеното гласуване в отделните секции на предстоящите парламентарни избори на 2 април ще се вписват отделно в протоколите.

Това реши Централната избирателна комисия, след като пред Административния съд успешно бе оспорвано сумираното вписване на резултатите.

ЦИК ще се съобрази със съдебното решение, което предизвика оспорвана дискусия в Комисията, предава БНР.

Въпреки че заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов от квотата на БСП подкрепи как да изглежда протоколът, той каза, че не разбира мотивите на съдебното решение. Напомни, че в Изборния кодекс няма текстове, които да указват разделното вписване на броя бюлетини от машините и тези от хартията. Войнов предупреди, че секционните комисии ще бъдат затруднени:

"Протоколът е сложен и неминуемо ще доведе до много грешки, до забавяне на работата в секционните комисии, както и до забавяне при предаването в РИК, подобно на изборите на 4 април 2021 година".

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова каза, че вярва на секционните комисии, те ще се справят, но по нейно мнение противоречивите сигнали ще разколебаят хората, които отчитат резултатите и допълни:

"Най-големите поражения се нанасят с противоречиви мнения от самия орган, който е приел едно решение".

Росица Матева остана на мнение, че вариантът на протокола, приет от ЦИК, не изпълнява съдебното решение:

"Протоколът трябва да съдържа отделни части, в които да се отчитат резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и от гласуването с машинни бюлетини без да караме СИК да сумират и да сборуват числа".

По предложение на Цветозар Томов бе прието в секционния протокол да има допълнителна контрола, която да е гаранция, че броят на машинните бюлетини няма да бъде объркан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари