Статистика на МВР за бежанците у нас

0
МВР е извело от страната повече чужденци, отколкото са задържани на българска територия
МВР е извело от страната повече чужденци, отколкото са задържани на българска територия Снимка: Васил Донев

МВР е извело от страната повече чужденци, отколкото са задържани на българска територия.

Това показва статистиката на МВР от началото на годината до 23 март, цитирана от бТВ. За този период от страната са били изведени 767 незаконно пребиваващи у нас граждани на трети страни. Мнозинството от тях са били върнати в държавата, от която са дошли, със съдействието на дирекция "Миграция" и в изпълнение на програми за доброволно връщане.

В същото време на вход и на изход на държавната граница и във вътрешността на страната от началото на годината са били задържани малко над 607 души. Над 170 чужденци са напуснали доброволно страната със собствени средства. На други държави членки на Европейския съюз са били предадени 53 мигранти, съгласно изпълнение на процедурите за обратно приемане в регламента от Дъблин, показват данните.

От началото на годината до края на февруари молби за получаване на статут на закрила са подали над 800 души. Бежански статут е предоставен на 121 от тях, а хуманитарен - на 113. Половината молби са получили отказ.

В този период над 2000 производства за предоставяне на статут са били прекратени, което означава, че най-вероятно става дума за хора, които са напуснали центровете и са направили опит да излязат от страната, вероятно през Сърбия към Западна Европа. Това предположение се потвърждава от факта, че над 2500 души са напуснали самоволно местата за настаняване.

При опит да напуснат страната са били задържани малко над 1000 души. Само 60 от тях са били без регистрация в МВР, което означава, че не са били засечени при влизането им на българска територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари