Стартираха подписка срещу въвличането на България във войната в Украйна

10

71 жени, сред които Нешка Робева, Анна Заркова и Мая Манолова се обявиха срещу решението за военно-техническа помощ за Украйна

"Майки срещу войната" се обявиха срещу въвличането на България във война чрез износ на оръжия за Украйна и за полагане на всички усилия за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт, съобщиха от сдружение "Изправи се. БГ".

71 жени стартираха национална гражданска инициатива с подписка с такива искания. Сред тях бяха треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, журналистът Анна Заркова, директорът на националната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова, проф. Искра Баева, лидерът на Изправи се България Мая Манолова, майките на деца с увреждания от Системата ни убива, актрисата Елена Алексиева, д-р Таня Андреева, икономистът Леона Асланова, председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, както и майки, доказали се с активни позиции в обществото - юристи, предприемачи, лекари, учители, артисти, граждански активисти.

За председател на инициативния комитет на гражданската инициатива беше избрана Вера Иванова – председател на НГИ "Системата ни убива", допълниха от "Изправи се. БГ". Представителят на България в Европейския парламент Елена Йончева също подкрепи събирането с включване от Брюксел. На старта на гражданската инициатива имаше и майки от Украйна и Русия, които също се обявиха срещу войната и за призива за преговори за мир.

С подписката си "Майки срещу войната" отправят следните искания:

1.​За Народното събрание:

Народното събрание да не приема последващи решения за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна

2.​За Министерски съвет:

1.1.​Министерски съвет да оспори пред Конституционния съд решение на Народното събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г, поради нарушаване на принципа на разделение на властите и изземване от страна на Народното събрание на правомощия на Министерски съвет по чл. 105 ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България.

1.2.​Министерски съвет да не изпълнява решение на Народното събрание събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г. до произнасяне на Конституционния съд за неговото съответствие с Конституцията и да не се превръща в съучастник в нарушението ѝ.

1.3.​Министерски съвет да положи усилия и предприеме всички възможни действия през съответните европейски институции и международни организации за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт.

Видео от учредяването на гражданската инициатива може да видите тук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Неадекватни
    За войната, която Русия започна и която губи ли говорим??? Братушките неадекватни и копейкиновците истерясаха, защото хранилката им секва.
  • 5
    10
    Деменцията
    Майче,колко процента имаше на изборите,че забравих,припомни ми !
  • 4
    9
    хахах
    daskal-е, тебе те знаем че нямаш пари даже за тоалетна хартия, ама не се презорвай прекалено, че скоро ще ви спрат копейките.
  • 2
    8
    Съгласен
    Този парламент, само ни набутва – военна помощ за Украйна, покупка на стара военна техника ... като цяло докато правосъдната система не изчисти корумпираните политици и народните представители да почнат да носят отговорност за действията си, едва ли парламента ще почне да работи според очакванията на обществото.
  • 0
    7
    До 5
    Напълно си прав ! Американците се оляха до ушите като нападнаха руската федерация. Но и ние се изложихме и не помогнахме на руснаците с оръжие и други спомагателни матриали.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари