Стъклопласт вместо стомана: Варна обвини централната власт за аварията на водопровода

0
Авариралият водопровод е проектиран от МРРБ, строителят също е избран от регионалното ведомство, заяви управителят на „ВиК“ - Варна
Авариралият водопровод е проектиран от МРРБ, строителят също е избран от регионалното ведомство, заяви управителят на „ВиК“ - Варна Снимка: Стефка Костадинова / Фейсбук

Авариралият водопровод във Варна е проектиран от МРРБ през 2008 година, строителят също е избран от регионалното ведомство

Това каза днес на пресконференция управителят на „ВиК“ в града инж. Веселин Русев. Позицията му, че водното дружество няма вина за проблемите в този район, бе подкрепена и от кмета на Варна Иван Портних, информира БТА.

Наклонът на терена в този район е много голям, в един период имаше бурно строителство, а използваната тръба неясно защо е от стъклопласт, а не от стомана, посочи Русев. Той припомни, че точно на същото място са ставали тежки аварии през 2012, 2014 и 2017 година. По думите му след тежката авария през 2012 година водното дружество е осигурило поне автоматично спиране на подаването на течност към тръбата, за да се избягнат сериозни наводнения.

ВиК“ няма касателство към проблемите в този участък, тъй като проектът е изцяло на МРРБ, посочи кметът Портних. Той подчерта, че проектът е бил на ведомството, строителят също е избран от него.

Главният инженер на „ВиК" Петър Карагьозов допълни, че на мястото на аварията вече е подменена 12-метрова част от тръбопровода, като е ползвана стоманена тръба, а не от стъклопласт. Той уточни, че екипите ще работят и през почивните дни. След вземането на проби и възстановяване на нормалното водоподаване към абонатите, ще бъде оправен и пътят.

Тежката авария стана на 18 април тази година. Скъсването на водопровода доведе до пропадане на участък от улица във Варна. Пострадали хора и автомобили няма, но хиляди абонати в един квартал и три местности останаха без вода. Водоподаването бе възстановено след часове по алтернативен маршрут.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари