Срещу 40 лева можете да полетите с безмоторен самолет

0
Болката на авиаторите е слабият интерес към въздушните спортове, въпреки по-ниските цени
Болката на авиаторите е слабият интерес към въздушните спортове, въпреки по-ниските цени Видео: БНТ

В България все повече се подобряват условията за развиване на въздушните спортове, но те продължават да са малко популярни.

Другият проблем е, че летателната техника е сравнително стара, защото любителите на небето не могат да си позволят да купят нови машини, информира БНТ.

В България вече има около 40 сертифицирани летателни площадки, откъдето да излитат спортни самолети или мотоделтапланери. Пилотите обаче казват, че пространствата за летене са твърде ограничени, заради големите въздушни територии, определени около военните летища.

Момчил Риладжиев – пилот на самолет: "Не е развита инфраструктурата, има донякъде затруднение от много честото използване на военно-въздушни сили и то не само български. Над Република България лети половината европейско НАТО и в момента. Често се борим и с градушките, което донякъде затруднява прелитанията през големи територии на страната."

Положителното е, че диспечерите от Ръководството на въздушното движение у нас вече имат сериозен опит и успяват да съгласуват полетите, коментират още любителите авиатори. Тяхната болка обаче е слабият интерес към въздушните спортове, докато в другите европейски страни те са много популярни, въпреки че цената, например за полет с безмоторен самолет, у нас е към 40 лева, което е наполовина в сравнение с други държави.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари