Средновековието оживя в крепостта Царевец

0
Един от акцентите на фестивала тази година е храненето на българите през средните векове
Един от акцентите на фестивала тази година е храненето на българите през средните векове Снимка: БГНЕС

Средновековието оживя в крепостта Царевец по време на фестивал, който се провежда втори ден в старата столица Велико Търново.

В него участват 140 възстановчици от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. Те представят средновековна кухня, занаяти, музика и танци, и воински умения, предаде БГНЕС.

Един от акцентите на фестивала тази година е храненето на българите през средните векове. Историкът проф. Иван Лазаров изследва повече от 30 години средновековната българска кухня.

„Информация във вид на рецептурници почти няма. Археологията е основният източник на информация, особено що се отнася до кухненските съдове, трапезната керамика, уредите”, заяви историкът проф. Иван Лазаров.

След XI-XII век, когато България е част от Византийската империя, тук навлизат екзотичните подправки като черен пипер, канела, джинджифил от Близкия изток, Индия и Китай.

„Погачите, хляба и хлебните изделия навлизат в културата на хранене на българина късно, през X-XI век. Дотогава основно кашите. Били са познати зелето, ряпата, лукът, чесънът, различните зелени продукти като спанак, моркови също така от кореноплодните!“, подчерта проф. Лазаров.

Възстановчици от Варна приготвиха осолена скумрия, квасен хляб и рибена чорба. По автентична рецепта бе приготвена и подобната на таратор „тлъчевица“.

„Но тлъчевицата е не само с кисело мляко, тя е със смачкан чесън, и други зеленчуци смачкани се ползват, тя е от рода на студените супи”, коментира Петър Петров от сдружение „Миноносец „Дръзки“- Варна.

По време на фестивала бяха представени стари български занаяти и средновековни танци.

„Също правим реконструкция на стрели, от модели типично европейски до специфични за Източна Азия!“, уточни Димитър Цанков от Варна.

Сред посетителите на Царевец бяха и много чуждестранни туристи, които опитаха от средновековните блюда и си взеха за спомен сувенири и билков мед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари