Спас Ташев: Сили в РСМ мътят водата, за да печелят политически и криминални дивиденти

0
Все по-малко хора ходят на протестите пред българското посолство
Все по-малко хора ходят на протестите пред българското посолство Снимка: БГНЕС

Ще правим ли от Северна Македония втора българска държава на Балканите?

"Груевски иска да катализира процесите в РСМ, но участниците в митингите пред българското посолство намаляват. Вчера участваха 100-тина човека. Общественият заряд около оттеглянето на българската пречка за начало на преговорите започна да намалява, от няколко хиляди станаха 500-200-100 човека. Това са социални маргинали, които участват в тези протести. Те не влияят на процесите в РСМ, но влияят на отношенията между двете страни", коментира доц. Спас Ташев от ИИНЧ при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му властта в Скопие не е подготвена да бъде лидер в обществените процеси.

"Има политически боричкания, нежелание на този етап за развитие на определени процеси в Скопие. Референдум трябва ли да бъде прието френското предложение ще има. Въпросът е, че не са ясни критериите, по които той ще се счита за успешен. В референдумите там много силна роля е играл албанският политически фактор", подчерта доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Личното му наблюдение е, че обществото в РСМ като цяло е дистанцирано от изкуственото напрежение, а на битово ниво нямало омраза срещу нас.

Той е убеден, че докато българите не бъдат включени като държавотворен народ, преговорен процес ва еврочленството на РСМ няма да има, колкото и Скопие да твърди, че има такъв.

"Много са данните за фалшиви новини от Западните Балкани. Има сили, които искат да мътят водата, за да печелят политически и дори криминални дивиденти", заяви доц. Спас Ташев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари