Сотиров: Мажоритарна система гарантира, че народният представител ще бъде отговорен

1
Сотиров заяви, че е привърженик на машинното гласуване и гласуването по пощата
Сотиров заяви, че е привърженик на машинното гласуване и гласуването по пощата Снимка: БГНЕС

„Винаги е моментът да се изпълни волята на 2,5 милиона български избиратели, които гласуваха за чисто мажоритарна система с балотаж. Моето дълбоко убеждение е, че големият проблем в България не е толкова институционалното устройство, а начинът, по който се извършва селекция на политическия елит. Това е големият проблем пред България, защото ние сме изживяли много протести, смяна на управления и виждаме, че всяко следващо управление тръгва по предишното…“.

Това каза за БНР едно от разпознаваемите лица на СДС през годините Иван Сотиров, сега председател на сдружение „ДОМ“. В България „има обратна селекция“ - пропорционалната система с партийните листи възпроизвежда модела, който е в основата на олигархията, обясни той:

„Олигархичният модел са самите партии! Те са олигархични структури и са се изродили, превърнали са се в персонални корпорации на лидерите си, на апаратите си – те подреждат листите и ги предлагат“.

Независимо дали правителство ще падне след няколко седмици или ще остане до изборите напролет, „в следващия парламент пак ще се появят същите парти и същите играчи“, убеден е той. Затова, докато има обществена енергия, е по-добре предизборно да политиците да бъдат притиснати да допуснат мажоритарна система.

„Във всички партии вече имаме изключителна декапитализация по отношение на морални, можещи хора. Никое ръководство не допуска хора, които могат да имат собствено мнение. И това е точно благодарение на тази пропорционална система“.

Ако няма чисто мажоритарна система, а се приемат смесени варианти, „пропорционалният елемент ще доминира и той ще смачка мажоритарния“, убеден е политикът.

Мажоритарна система с балотаж гарантира, че народният представител ще бъде отговорен преди всичко към избирателите си, а това ще демократизира партиите, допълни той и коментира предложенията за конституционни промени:

„За мен това е малко като обещаване на светлото социалистическо бъдеще и бягане от конкретните проблеми, защото, пак казвам, проблемът е в хората, които избираме, а не толкова в институциите. Институциите са хората, които работят в тях“.

„Трябва да имаме цялостна ревизия на модела на колективна безотговорност, който също умишлено се поддържа, но това е следствие от начина, по който се избират хората в институциите“

Сотиров заяви, че е привърженик на машинното гласуване и гласуването по пощата, но попита защо управляващите чак сега се сещат за тях, след като по въпроса се говори от години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари