Евгений Кънев: Няма евтин руски газ днес никъде

0
Когато управляват клептократи - единственият начин да запазят властта е Лъжата
Когато управляват клептократи - единственият начин да запазят властта е Лъжата Снимка: БГНЕС / Архив

Когато управляват клептократи - единственият начин да запазят властта е Лъжата. А за да може тя да се тиражира безконтролно е нужен контрол върху медиите

Понеже при чуждите частни медии е по-сложно този контрол да минава през натиск върху собственика - то се работи на ниво редакционна политика, журналисти и квоти за гости по списък. А в социалните медии - чрез спонсорирани постове, ботове, тролове и купени известни имена. Затова и много частни медии вече губят своята информативна функция и стават рупори за пропаганда.

За ГЕРБ и ДПС знаем, но в контролна медийна роля все по-интензивно се включва президентът - най-вече в овладяването на т.н. обществени медии. През СЕМ и двете му представителки беше блокирана смяната на Кошлуков. И БНТ превключи на предизборна вълна - спомнете си интригата с хванатите за ръце премиер и началник кабинет.

А БНР?

Там войнства Волгин - почти всеки ден по няколко часа. Неговата съратничка в битката срещу Запада напоследък стана газов експерт и се изявява с есета във възхвала на Газпром. Тонът срещу президента - доскоро нелицеприятен - е рязко сменен, вероятно заради министъра на енергетиката - свързано лице със съпруга й. Или пък любими гости са депутати, кмет и всякакви лица от Радевия кръг ИТН. И т.н.

Естествено газът е денонощна тема.

България потъва, загива, настъпва хаос и фалити и всякакви дивотии - защото няма “евтина и сигурна газ, която сме сами спрели” - нещо като думата “уфсъ”, но с по-подробен изговор.

За жалост - хората, които не са изкушени по темата - дори на подсъзнателно ниво се хващат. Това го установих наскоро и след разговор с мои близки, които смятат, че е прекалено да се лишаваме от евтин ресурс и то да купуваме алтернативен газ… чак от САЩ. Защото руският газ идвал по тръба от близо (мислейки за Москва, а не Сибир), а американският - ехе чак през океана.

Участвах и аз по Темата няколко пъти по различни медии, но надали може да се противостои на водопада от лъжи.

Да се опитам да ги групирам в подтеми.

1. Газ няма

Газ има и винаги ще има - докато има пазар с търсене и предлагане. Друг е въпросът на каква цена.

2. ГазТА е скъпа, защото сами сме се отказали от рускАТА газ

Газпром отказа да изпълнява договора си и искаше плащане с рубли - по начин, който нарушава санкциите на ЕС. Офертата на Газпром към нас за промяна на условията не е същата, както към някои от големите му клиенти - даваща гаранция за плащанията.

3. Цената на Газпром е ниска

Самият Газпром напомпа цената си като намали или спря доставките за Европа. Защото така вдигна цената на алтернативния газ и на борсовата цена, която влиза по формула в цената на Газпром. Затова цената на руския газ е висока и щеше да е над 300 лв по днешни цени, ако продължавахме да го плащаме. А Булгаргаз да продължава да трупа загуби преди да тръгне газ по интерконектора.

Цената на Газпром не се образува по себестойност на производство плюс надценка, че да има значение, че идва по тръба до нас.

4. Къде го 4 пъти по-евтиният газ?

Вероятно го няма, но тази реплика на ПП, с която се прави пропаганда се отнася само до азерския газ, когато тръгне интерконекторът.

А той доскоро не тръгваше, за да се купува само и единствено много по-скъпия руски газ - срещу което никой работодател не роптаеше .

5. Вижте колко е добре Унгария с руския газ днес

Всъщност - заради същата формула по-горе - унгарският газ рязко поскъпна и създава огромни проблеми. Ниската цена, която често се цитира у нас е заради дотациите от унгарския бюджет или е изцяло спекулация.

Няма евтин руски газ днес никъде. Заради това и Унгария, и Сърбия имат интерес от азерския газ.

6. Американският газ с танкери е ненадежден (т.е руският газ е надежден)

Както се видя - никой на руски газ не е без проблеми с доставките.

Причината да се борим постоянно с оферти за отделни танкери е нежеланието или забраната върху Булгаргаз да сключи дългосрочен договор за доставки със САЩ, чиято цена щеше да е съпоставима с тази на Газпром. А това е така, защото самият Газпром ще стане излишен, когато му изтече договорът. Т.е ние сме съгласни сега да плащаме по-висока цена, за да не скъсаме напълно с Русия.

А защо със САЩ - ами защото повечето от другите доставчици в региона работят с дългосрочни договори и техният капацитет е продаден за години напред. И така САЩ стават основен алтернативен доставчик на Русия.

7. Трябва да се подновят преговорите с Газпром

Булгаргаз е предлагал различни формули как да продължи търговията, които Газпром не е приел - традиционно, руснаците работят, както на тях им е изгодно. И до днес на всяко число в месеца Булгаргаз продължава да прави плащания в долари по договор за месечната доставка, които Газпром връща.

Т.е и това, че някой щял да им открадне доларите е партенка.

След като изтече договорът в края на годината България може да предяви иск за неговото неизпълнение. Плащане по руската схема в рубли днес - нито носи сигурност на доставката (защото парите не отиват в доставчика), нито че цената ще е същата по договор (защото има два нови посредника в Москва при превалутирането), нито ще ни остави шансове да съдим Газпром за неизпълнение, като изтече договорът ни и ще имаме пропуснати ползи.

8. Пак купуваме руски газ, но през посредници.

Азерският газ е от тяхно находище и няма нищо руско в него. Американският също.

Тогава откъде идват слуховете на ГЕРБ, Радев и Сие?

Вероятно от услугите на търговеца МЕТ, за който има съмнения за връзки с Газпром. Но пък паметливите помним, че не Булгаргаз, а МЕТ имаше осигурени слотове в Гърция за доставките на американски втечнен газ. Това е вероятно причината за размахваната от Добрев (ГЕРБ)по медиите фактура на МЕТ с внушението хем за руски газ, хем за 30% надценка.

Всъщност обърнете внимание на новата форма на перфидна лъжа - да се размахват по медиите документи и да се внушава какво казват те без възможност на драгия зрител да се увери в това!

9. Строителството на интерконектора е забавено или спряно от Петков и само намесата на президента е накарало Изпълнителя да завърши строежа до края на август.

Това е вероятно най-голямата лъжа. Няма как по тръбопровод, по който се правят изпитания да не е завършен. И да се показват снимки от недовършена прилежаща инфраструктура като снимка на самия тръбопровод на страницата на регионалното министерство.

За да забравим опита за забава на проекта от МЕ/Радев, както и шикалкавенията на ГЕРБ толкова години.

10. Чака ни тежка зима

Същото беше и за лятото и есента преди 3-4 месеца. Но България чупи всички рекорди по индустриално производство и износ. А жалейките на едни и същи работодатели по медиите, че едва ли не фалират заради скъпия газ са в контрадикция с факта, че газът е също толкова скъп и за техните конкуренти - т.е не би трябвало да е проблем прехвърлянето на увеличението в крайната цена.

Най-важното.

Никога не бива да забравяме, че реалната власт в страната винаги е била на клептокрацията.

А тя не може да управлява без Лъжата.

Евгений Кънев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари