Sotheby's пуска на търг рядко платно на Ботичели

1
Прогнозата за цената на шедьовъра е 40 милиона долара
Прогнозата за цената на шедьовъра е 40 милиона долара Снимка: БГНЕС

Аукционната къща Sotheby's обяви, че ще продаде датираща от 16 век картина на италианския художник Сандро Ботичели „Човекът на скръбта“, изобразяваща възкръсналия Христос, датираща от около 1500 г., пише Daily Times, цитиран от БГНЕС.

Прогнозата за цената на шедьовъра е 40 милиона долара. Но експертите смятат, че тази сума ще бъде далеч надхвърлена. Очаква се „Човекът на скръбта“ да повтори успеха на друга известна творба на Ботичели „Портрет на млад мъж с медальон“. Той беше продаден в Sotheby's New York за 92 милиона долара през януари 2021 г., с което бе поставен нов рекорд за цените на картините на италианския художник. Преди това с двойно надвишаване на прогнозата бе продадена през 2013 година картината „Богородица с младенеца Христос и младия св. Йоан Кръстител“. Тя бе закупен за 10, 4 млн долара със стартова цена на търга от 5 милиона долара.

Sotheby's отбелязва, че „Човекът на скръбта“ е „знаков шедьовър на късния Ботичели“. В края на 15 и началото на 16 век се засилва вярата на вече възрастния Ботичели. Той започва да създава платна на религиозна тематика, които се различават от по-ранните му творби, рисувани главно по искане на флорентинските благородници.

Търгът на произведението на Ботичели с такова качество е важно събитие в света на старите майстори“, казва Джордж Вахтер, съпредседател на аукционната къща на Sotheby’s. Според Кристофър Апостол, ръководител на отдела за старите майстори в Sotheby's, известни са само три портрета на Ботичели от късния период, което прави картината „Съпругът на скръбта“ също рядко произведение на ренесансовия майстор. „През последните десет години от живота си работата на Ботичели се различаваше значително от по-ранната му кариера, която често се описва като въплъщение на идеалите на хуманизма и красотата на Ренесанса“, се казва в изявлението на Апостола. Говорейки за картината „Мъжът на скръбта“, специалистът я определи като „забележително реалистично изображение на Христос, символизиращо неговото страдание и смърт“. Картината изобразява Христос, увенчан с трънен венец и заобиколен от летящи ангели, образуващи ореол.

Сега картината е изложена в Хонконг, където ще остане до 11 октомври. След това ще бъде показана в Лос Анджелис, Лондон и Дубай, преди да замине за Ню Йорк. Именно там през януари 2022 г. ще се проведе търгът на произведения на стари майстори. Портретът "Мъжът на скръбта" е в частна колекция от 1963 година. Тогава тя е придобита от колекционер за 10 000 лири стерлинги. През изминалия половин век картината е била излагана публично само веднъж - през 2009 г. на специална изложба в Художествения институт „Штедел“ в германския град Франкфурт на Майн. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари