БДЖ ще плати със 740 000 лева повече за употребяваните германски вагони

0
Тази седмица ще се преговаря с участника в процедурата по пряко договаряне за доставка на 20 влака тип „push – pull“
Тази седмица ще се преговаря с участника в процедурата по пряко договаряне за доставка на 20 влака тип „push – pull“ Снимка: Georgi Gvozdeykov / Facebook

Тази седмица ще се преговаря с участника в процедурата по пряко договаряне за доставка на 20 влака тип „push – pull“

До края на седмица предстои подписване на договора с Deutsche Bahn за покупка на 76 употребявани пътнически вагона. Това съобщава транспортният министър Георги Гвоздейков със своя публикация във Facebook.

Справка в ЦАИС показва, че предложението на Deutsche Bahn е на обща стойност над 30.4 млн. лв. без ДДС, което е с около 743 хил. лв. над първоначално обявената прогнозна цена, отбелязва Economic.

Министърът добавя, че германските железници са предложили цена от 207 хил. евро (малко над 403 хил. лв.) за един вагон. Единичната цена за вагон, спомената от Гвоздейков, обаче се различава от обявената, когато въпросната процедура бе стартирана. В тях тогава се посочваше, че при преговорите с министерството Deutsche Bahn е предложил цена от 200 хил. евро без ДДС (391 хил. лв.) за един пътнически вагон.

Припомняме, че „БДЖ – Пътнически превози“ пусна процедура за договаряне без предварителна покана за участие, тъй като бе ясно, че единствено немските железници са изявили желание да предоставят употребяван подвижен състав на страната ни. Преди това обаче ресорният министър заявяваше, че цената е изключително изгодна. Тя обаче бе запазена в тайна от Гвоздейков. Стана ясна, едва когато търгът бе обявен.

Прогнозната стойност на процедурата бе малко над 29.7 млн. лв. без ДДС. Ценовото предложение е от името на DB Fernverkehr AG, като е подадено от физическо лице Александър Найденов Найденов на 15 март. То обаче е за малко над 30.4 млн. лв. без ДДС. Така вагоните ще струват с около 743 хил. лв. повече.

DB Fernverkehr AG е подразделение на Deutsche Bahn, което управлява пътнически влакове на дълги разстояния в Германия. От ценовото им предложение става ясно, че 66-те второкласни пътнически вагона ще струват общо 26.4 млн. лв. без ДДС. Към тази сума се прибавят и 10-те вагон-бистра, чиято стойност е малко над 4 млн. лв. Единичната цена на вагон, независимо от вида му, е почти 401 хил. лв. без ДДС (около 205 хил. евро).

Влаковете по ПВУ

Гвоздейков дава информация и за процедурите за купуване на нови влакове, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му тази седмица ще бъдат насрочени преговорите с участника в процедурата по пряко договаряне за доставка на 20 влака тип „push – pull”.

Припомняме, че това е най-скъпата процедура, като стойността е ѝ над 1.2 млрд. лв. По нея оферти подадоха единствено испанската Patentes Talgo SL и китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO. Ценовото предложение на испанската компания бе над 1.2 млрд. лв., а на китайската два пъти по-ниско – малко над 639 млн. лв.

Преди месец Европейската комисия започна разследване на поръчката заради участието на китайската компанията, която според европейските институции, получава чуждестранна субсидия, която изкривява вътрешния пазар. ЕК трябваше да вземе решение по казуса до юли тази година.

Сега от изказването на Гвоздейков става ясно, че ресорното ведомство ще преговаря единствено с испанската компания.

По отношение на другия търг за доставка на 35-те мотрисни влака, министърът съобщава, че „скоро процедурата ще продължи с подаване на оферти от производители на подвижен състав“. Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение жалбата на френската Alstom SA.

Засега третата повторно обявена процедура за покупка на двуетажни влакове върви без проблеми. По нея оферти се подават до 28 март.

Министърът продължава обаче да не обявява нищо за процедурата за доставка на още 9 електрически локомотива за частично електрифицирани депа, която бе прекратена в края на декември. По нея Гвоздейков подписа договор с българската компания „Експрес Сервиз“ за доставката на другите 9 електрически маневрени локомотива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    до 5
    Още един <постави-своята-дефиниция-за-малоумник>, на който дъртия му автомобил гори 5,1 на газ, докато прави средна скорост 155км/ч от Русе до София. След залез слънце направо гъмжи от вас. Не знам какво става. Да не са разпуснали нощната смяна на Тутракан 20?
  • 0
    5
    Пффф до 4
    И за чий? Вземам Русе-Варна за два часа на пропан. С дъртия си автомобил. За към 20 лева гориво. Ти колко ще ми предложиш с влака?
  • 0
    4
    Иво Атанасов
    Да се направи супер скоростен влак София, Русе,Варна и разстоянието да се взема от София до Варна за 2 часа
  • 4
    3
    ...
    Много по-малко е това увеличение от 15-те процента с които Йетел ми увеличиха месечната такса миналата година, а с таз-годишните 10 % стават общо 25 %. Та БДЖ много тънко минават с техните 2.4%. А защо ние се возим с коли, автобуси и вагони, които в нормалните страни излизат от експлоатация, ами наистина е щото сме трета класа хора. Овци, които търпят шепа мутри да им се подиграват и гаврят с тях публично. Мутри, които предвиждат еднократна финасова помощ от 500 лева на пострадали от природни стихии и от нехайството на местните бейове. Пострадали, които биват настанявани във фургони, докато в същото време украински богаташи биват настанявани в хотели по морето с месечна държавна издръжка гонеща 5000 лева.
  • 1
    2
    Снайпер
    Някой съмнява ли се, вече, че ни имат за втора (че и трета) ръка хора! Егати ,,союза"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари