Солени глоби ни дебнат от всеки ъгъл в Гърция

1
Какво трябва да знаем, за да не ни глобят гръцките власти
Какво трябва да знаем, за да не ни глобят гръцките власти

Море, узо и добро настроение…с две думи Гърция. Страната на боговете, която ни посреща с усмихнато слънце за „Добре дошли”.

За да останем и ние усмихнати е необходимо да се съобразяваме с гръцките закони и избегнем солените глоби, които дебнат от всеки ъгъл.

Като начало влизайки в Гърция, трябва да знаем, че категорично е забранено използването на антирадар, глобата за което е 2000 евро. Освен парична санкция се предвижда и отнемане на книжката за 30 дни и сваляне на регистрационните табели за два месеца. За открит теглич – глобата е около 160 евро, пише вестник "Български новини"

Глобите в Гърция са доста солени:

 • Например, за опасна маневра наказанието е 700 евро, 30 дни без книжка и спиране на автомобила от движение за 10 дни.
 • За преминаване на червен светофар 700 евро глоба, сваляне на табелите на автомобила за 60 дни и отнемане на шофьорската книжка на водача за 20 дни.
 • За неспазване на сигнализацията на жп прелез или неправилно изпреварване глобата е 700 евро и 20 дни без книжка.
 • За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистралата с над 150 км/ч – глобата е 350 евро и 90 дни без книжка.
 • За употреба на алкохол санкцията варира от 200 до 1200 евро, шест месеца без книжка и евентуално два месеца затвор, в зависимост от количеството.
 • Без книжка може да останете и за говорене по телефон по време на шофиране и глоба 100 евро.
 • Шофиране без книжка струва 200 евро, без колан 350 евро, а книжката се отнема за 10 дни.

При отнемане на номерата, автомобилът няма право да се движи и остава в Гърция, тъй като без регистрационни табели не може да мине граница. След изтичане на наказанието, водачът или упълномощено от него лице може да отиде в Гърция и да получи талона и номерата. Наказанията се налагат по административен, а не по съдебен ред и влизат в сила веднага. Винаги изисквайте протокол за наложената санкция, защото имате право да обжалвате.

Забранено е също носене на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено и легализирано на съответния език на страната-домакин.

В Гърция включването на светлини през деня не е задължително. Задължително е обаче да имате валидна застраховка за автомобила.

Солени глоби от 1500 евро дебнат всеки, който пуши в автомобил в присъствие на дете, независимо дали е водач или не, като глобата е двойна до 3000 евро, ако автомобила е държавен.

Други глоби, които ви дебнат са:

 • 300 евро за отпадъци на плажната ивица.
 • Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. 150 евро глоба до три месеца затвор.
 • Дивото къмпингуване е забранено като глобите започва от 150 евро и стигат до затвор.
 • Паленето на огън е абсолютно забранено, а санкциите са хиляди евро.
 • Шофиране с джапанки 50 евро.
 • Забранено е внасяне на гориво. Конфискува се превозното средство. Тълкува се като нелегален трафик на акцизна стока.

Почивката в Гърция може да се окаже кошмар, ако ви хванат, че сте качили нелегален чужденец на стоп. Според гръцкия наказателен кодекс, присъдите за трафик на нелегални емигранти са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

Много важно е да знаете, че ако предоставите автомобила си на трето лице и бъде извършено нарушение според гръцкото законодателство, собственикът на автомобила носи наказателна отговорност за злонамерени деяния, извършени с автомобила.

Агресивното поведение срещу униформен служител също се наказва, затова не се опитвайте да подкупвате полицай, ще ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана поне за 6 месеца.

Спазвайте часовете на тишина

От 1 април 2018 г. до неделя 30 септември 2018 г. се прилагат часовете за тишина през летния сезон.

Според разпореждане на полицията часовете на дневно и нощно спокойствие са от 15:00 до 17:30 и от 23:00 до 07:00 сутринта.

Забранено е вдигане на шум, дори и разговори на висок тон. Може да отнесете обвинителен акт и да ви задържат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прозяване е начинът, по който тялото ви казва, че ви остава само 10% заряд на батерията.

Харесай Дунавмост във Фейсбук