Собственици на заведения винят правителството в спрени помощи, то отрича

0
БХРА пък твърди, че паричната подкрепа, не е спряна, но е забавена, защото се променя
БХРА пък твърди, че паричната подкрепа, не е спряна, но е забавена, защото се променя Снимка: БГНЕС

БХРА пък твърди, че паричната подкрепа, не е спряна, но е забавена, защото се променя

Две от организациите на заведенията обвиниха служебното правителство, че е спряло плащанията в подкрепа на бизнеса заради кризата с COVID-19, кабинетът отрече.

Трета браншова организация пък обясни пред "Дневник", че паричната подкрепа, не е спряна, но е забавена, защото се променя.

Всичко това се развива в хода на четвъртък със съобщения, като сюжетът има и политически нюанс, защото твърдението за спрени помощи за бизнеса бе повторено и на среща на ГЕРБ, предавана на живо в профила на Бойко Борисов във фейсбук.

Около 10 сутринта Българска асоциация на заведенията, с председател Ричард Алибегов и Сдружението на заведенията в България, с председател Емил Коларов публикуват позиция във фейсбук, в която се твърди, че служебното правителство е замразило действащите програми за подкрепа на бизнеса, както и не е ясно дали ще има нови.

"Средствата за одобрените по тях колеги са стопирани и никой не получава нищо. Спрени са грантовете, за които сме кандидатствали и също сме били одобрени", се твърди още в позицията.

Двете организации на заведенията са най-активни в хода на епидемията от COVID-19 в България, като често са се противопоставяли на ограниченията, обменяли са си взаимно квалификации с вече бившия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, организираха и протест заради неизплатени помощи и месеци продължилите забрани за работа. Една от по-скорошните прояви на председателя на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов бе да се срещне с кафене с Бойко Борисов през март, когато той още бе премиер, за да обсъдят кризата с коронавируса.

Около два часа след публикацията на двете организации на заведения твърдението за спрените помощи бе повторено от бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща в централата на ГЕРБ, която изглежда бе посветена на представяне на млади членове на партията.

Така привечер (около 17 часа) правителствената информационна пресслужба разпространи съобщение, с което отрича да е спирана подкрепа за бизнеса. "Опасността от спирането на мерки произтича от несъобразяването на сроковете за тяхното изпълнение от страна на предходното правителство", общо се твърди в официалната информация. Заявява се, че се "работи активно по проблема".

Пред "Дневник" представител на трета браншова организация, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) заяви, че плащанията не са спрени, но се бавят, защото служебното правителство "трансформира помощите, променя формата и съдържанието им". Атанас Димитров не уточни какви промени се правят, но увери, че за тях ще се разбере в следващите дни. По думите му БХРА също не знае подробности, но обновленията са споменати на срещата на организацията в четвъртък в Министерството на туризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари