Собственик на гумаджийница в Русе се сдобил с крадени гуми, мислел ги за внос от чужбина

6
Така твърдели продавачите
Така твърдели продавачите Снимка: МВР

Собственик на гумаджийница в Русе се сдобил с крадени гуми, мислел ги за внос от чужбина.

Това става ясно при разплитането на случая със задържаните роми от Павликени, направили серия от кражби на гуми и джанти във Велико Търново и Горна Оряховица.

Районният съд във Велико Търново остави за постоянно в ареста тримата роми от Павликени, които бяха закопчани за серия кражби на гуми с джантите от луксозни коли в старата столица и Горна Оряховица. Мъжете на 59, 39 и 19 години са роднини и има данни, че са извършвали идентични престъпления и на територията на държави от Европейския съюз.

Това съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Тотко Тотев. "Имаме сведения, че подобни кражби лицата са извършили и в Германия. У нас са извършили четири кражби и един опит за такава", поясни Тотев, цитиран от 24 часа.

Крадците се движели с лека кола и избирали скъпи автомобили, тип джип, спрени на място без камери между блокове. Носели инструменти и светкавично демонтирали джантите, като оставяли колата, обект на набезите, на трупчета. Част от откраднатите гуми и джанти са продадени на гумаджийница в Русе, чийто собственик не знаел, че са крадени, а му било казано, че са внос от чужбина. "Нанесените щети са за близо 10 000 лв. Част от вещите са разпознати от собствениците на автомобилите и са им върнати. Невъзстановените щети възлизат на 4 000 лв., като задържаните лица са изявили желание да ги възстановят", допълни прокурорът.

Обвинени са за кражба в предварителен сговор, извършена с техническо средство. Грози ги от 1 до 10 г. затвор. 39-годишният е извършил посегателствата в условия на опасен рецидив. Той е бил обявяван три пъти за общодържавно издирване, като един път и с Европейска заповед за задържане. Апашите са заловени в домовете си в Павликени броени часове след извършена от тях крупна кражба на половин тон дизелово гориво от камион в града.

Лекият автомобил, с който апашите са извършвали престъпленията, ще бъде конфискуван в полза на държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари