Служител на РЗИ - Русе: Не виждам хората над 55 години как ще се справят с SMS-ите за карантината

9
Според юристи готвената промяна не е законовоиздържан способ за уведомяване
Според юристи готвената промяна не е законовоиздържан способ за уведомяване Видео: Bulgaria ON AIR

Предложението регионалните здравни инспекции да уведомяват с SMS пациенти с Kовид-19 за карантината им, не е юридически издържано.

Това смятат юристи, а според властта – мярката цели да облекчи работата на инспекциите, а пациентите да получават навременна информация.

Според готвените промените Регионалните инспекции вече ще могат да известява със SMS или на имейл за поставяне под карантина пациенти с Ковид-19 или контактните им лица.

Йорданка е командирован служител на общината в Русе в областната инспекция. Всеки ден провежда стотици обаждания по телефон с карантинирани.

"Започваме да обследваме всички потвърдени случаи на Ковид, техните контактни. Записваме им данни, ЕГН и т.н. Ние изготвяме предписанията, но става много бавно, трудно. Трябват хора наистина", разказа жената, предава Bulgaria ON AIR.

Поради увеличения обем на работа, има случаи, в които от РЗИ не успяват веднага да отговорят на всички запитвания на пациенти. Такъв е случаят и на Николай, който след преболедуване на Ковид-19 и болнично лечение не е успял да се свърже с инспекцията.

"Тази липса на информация е проблем за хората, за мен беше проблем. Мисля, че и за другите ще е проблем, защото не знаеш реално как да реагираш, какво да направиш", обясни Николай.

Предложението за устно уведомяване или с SMS не е подходящо за определена група от хора, смятат служителите.

"Не виждам хора, които са над 55 как ще се справят. Да си отворят SMS-а, да си прочетат мейла и т.н", подчерта Йорданка.

Според юристи готвената промяна не е законовоиздържан способ за уведомяване.

Предложението е прието на първо четене от депутатите със 106 гласа "за" и 4 гласа "против".

56 са въздържалите се от гласуване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук